Ліміти на купівлю землі переглянуть: якими можуть бути зміни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліміти на купівлю землі переглянуть: якими можуть бути зміни

Аграрний ринок
1019
Верховна Рада має намір переглянути обмеження щодо володіння землею при підготовці до другого читання законопроекту про ринок землі. Ухвалений у першому читанні законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10) передбачає такі обмеження на володіння земельними ділянками: не більше ніж 35% в межах однієї громади, 8% в межах однієї області і 0,5% в межах України.
Деякі політики та представники аграрних асоціацій вважають таку концентрацію неприпустимою. Так що ж потрібно брати до уваги, щоб визначити справедливі ліміти, сайт “Сегодня” розпитав експертів.
“[Коли критикують ліміти в межах країни] опускають таку важливу деталь, що на рівні територіальної громади є обмеження в 35%. Не зможе хтось один володіти цілою областю або громадою. Крім того, в законі чітко прописано, що кінцевий бенефіціар повинен бути показаний, будуть відслідковувати, щоб пов’язані з ним особи не могли володіти землею. Якщо все це буде виконано, то я не бачу проблем, чому ті ж 0,5% не може бути на рівні країни”, – розповів Олег Нів’євський, старший економіст проекту “Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносин в Україні” Київської школи економіки.
При цьому експерт Українського економічного дискусійного клубу Олег Пендзин каже, що дозволяти купівлю 250 тис. га в одні руки – “це дуже багато”. В такому випадку, продовжує він, три-чотири сім’ї можуть стати власниками всієї землі в межах області. На думку економіста, щоб визначити справедливі ліміти, потрібно відповісти на питання – для кого, власне, проводиться ця реформа.
“Сума в одних руках говорить про те, що закладається в основу аграрної реформи. Чим менше землі в одних руках, тим більша орієнтація аграрної реформи на фермера, чим більше землі в одних руках – тим більша орієнтація на агрохолдинг”, – пояснює експерт.
При цьому варто врахувати, що на 100 га землі великий агрохолдинг створює одне робоче місце, середній агробізнес – від чотирьох до шести, а фермер – від восьми до 12.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас