Україні потрібно перейти до ринкових цін на електроенергію – Асоціація відновлювальної енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні потрібно перейти до ринкових цін на електроенергію – Асоціація відновлювальної енергетики

Енергетика
2332
Громадяни України споживають найдешевшу електроенергію в Європі, проте оплачують її за рахунок вищої вартості товарів і послуг, погіршення платіжного балансу країни та відкладених витрат.
Про це повідомляється у відкритому листі до Президента України, Верховної Ради та Кабміну від учасників Асоціації відновлювальної енергетики.
“Як представники інвесторів ми рішуче виступаємо проти ретроспективного перегляду інвестиційних зобов’язань держави щодо вже здійснених інвестицій. Порушення власних зобов’язань України, як держави, призведе до репутаційних втрат та формування негативного іміджу України”, – зазначається у зверненні.
За їх словами, 3,6% громадян України (заможніші верстви) споживають біля 18,8% об’єму побутового споживання електроенергії за пільговими тарифами.
Що пропонують. Асоціація вважає за необхідне забезпечити перехід до ринкових цін на електричну енергію для населення. Пропонують встановити ринкові ціни на електроенергію для таких верств населення, а для уразливих категорій споживачів забезпечити надання грошової державної субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та електроенергії. Такі субсидії (біля 5,5 млрд гривень) будуть здійснюватися за рахунок доходів держбюджету від акцизу та електричної енергії (6,8 млрд гривень).

Як заощадити на комуналці

Такі зміни будуть важкими для країни, але вони є неминучими у середньостроковій перспективі. У листі вказано, що чим довше країна зволікатиме, тим вищою буде політична та економічна ціна переходу на ринкове ціноутворення.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 липня запрацював новий ринок електроенергії, який ввів поняття ринок двосторонніх договорів, ринок “на добу вперед”, внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок.
  • Згідно з моделлю, вартість е/е для споживачів встановлюється залежно від ринку.
  • За даними Держстату, у І півріччі 2019 середня ціна електроенергії для побутових споживачів у першому півріччі 2019 року склала 1,25 грн (з ПДВ) за 1 кВт⋅год.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас