В Раді з’явився новий законопроект, який забороняє іноземцям купувати землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Раді з’явився новий законопроект, який забороняє іноземцям купувати землю

Аграрний ринок
1938
У парламенті зареєстровано альтернативний урядовому законопроект №2178-6 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який забороняє іноземцям скуповувати землю та надає фізичним особам першочергове право викупити землю.
Про це написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат Сергій Лабазюк.
“Що найбільше лякає українців у ринку землі? Це масове скуповування земель іноземцями та можливість зародження «земельних олігархів», які будуть мати у власності ледь не пів держави. Тому ключова відмінність від Урядового проекту – кінцевими бенефіціарами компаній, які купуватимуть землю, можуть бути лише українці” – написав Сергій Лабазюк.
Суб’єктами набуття права власності мають бути виключно:
  • громадяни України;
  • юридичні особи України, створені за законодавством України, кінцевим бенефіціарним власником яких є виключно громадяни України;
  • територіальні громади;
  • держава.
Крым того, депутат пропонує запровадити обов’язок продажу усіх земельних ділянок сільськогосподарського призначення юридичної особи, якщо до числа її засновників увійшла іноземна особа (без громадянства) протягом року. Першочергове впровадження ринку землі передбачається лише для фізичних осіб – громадян України.
“Тобто доступ до ринку юридичним особам, кінцевим бенефіціарним власником яких є виключно громадяни України, буде надано з 1 січня 2023 року”, – додав він.
Пропонується також встановити обмеження щодо загальної площі земельних ділянок:
  • Загальний обсяг в одних руках: фізичні особи – до 500 га.; юридичні особи – до 50 тис. га.
  • В рамках вказаних меж йде прив’язка до територіальної одиниці в одних руках: не більше 30% земель в межах одного первинного суб’єкта; 10% в рамках земель області.

Довідка Finance.ua:

  • 25 вересня 2019 Кабмін ініціював Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Вказаним законопроектом передбачається право на набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянам України, юридичним особам, створеним за законодавством України, територіальним громадам та державі.
  • Наразі у приватній власності перебуває близько 30 млн га сільськогосподарських угідь, що отримали у власність близько 7 млн громадян.
  • Близько 57% від загальної кількості отриманих паїв було передано в оренду по середній вартості близько 900 грн за 1 га.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас