ВР планує змінити правила безкоштовного отримання землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР планує змінити правила безкоштовного отримання землі

Аграрний ринок
1415
Комітет Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин проводить роботу щодо можливої модифікації процедури безкоштовного отримання українцями земельних ділянок.
Про це прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив під час брифінгу в прес-центрі Кабміну, відповідаючи на запитання, яким чином українцю безкоштовно отримати земельну ділянку.
“Є процедура, і вона зараз ніяк не змінена, а про те, як ця процедура може бути модифікована, ведеться робота в самому парламенті, у відповідному комітеті. Щойно вони вироблять новий інструмент, ми про нього розповімо. Зараз нічого не змінилося, тобто вам потрібно звертатися із заявою до компетентного органу … і маєш право на отримання землі, якщо вона є. І тут починається найцікавіше, бо органи починають розповідати про те, що жодної землі немає, все зайнято, і тут ситуація складніша”, – сказав Гончарук.
При цьому він додав, що вирішення ситуації з безкоштовним отриманням землі є більше питанням до органів місцевого самоврядування, а не до держави.
Нагадаємо, згідно зі ст. 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:
а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де розташоване фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;
б) для ведення особистого селянського господарства – не більше ніж 2,0 га;
в) для ведення садівництва – не більше ніж 0,12 га;
г) для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше ніж 0,25 га, в селищах – не більше ніж 0,15 га, в містах – не більше ніж 0,10 га;
г) для індивідуального дачного будівництва – не більше ніж 0,10 га;
д) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше ніж 0,01 га.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас