Вчені створили «найчорніший» матеріал на сьогоднішній день — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили «найчорніший» матеріал на сьогоднішній день

Технології&Авто
838
Вчені використали вуглецеві нанотрубки, щоб створити матеріал, який в десять разів темніший за все, що відомо людям на сьогодні. На фото алмаз після покриття шаром нового матеріалу.
Попередній рекорд належав матеріалу під назвою vantablack.
Він складається з вертикально вирівняних вуглецевих нанотрубок і здатний поглинати до 99,965 відсотка світла. Виявилося, що цей неймовірний показник можна збільшити, використовуючи навіть ті самі масиви нанотрубок.
Про це пише Naked Science.
Насправді автори нового матеріалу, який побив попередній рекорд у поглинанні світла, не збиралися його створювати. Вони лише хотіли поліпшити теплові й електричні властивості алюмінію, вирощуючи на ньому вуглецеві нанотрубки.
У своїй роботі вчені знайшли спосіб видалити з поверхні алюмінію шар його оксиду, що перешкоджає проходженню електричного струму. Це вдалося зробити за допомогою солей, що містять іони хлору.
На другому етапі дослідження вчені змогли виростити на очищеної алюмінієвої поверхні нанотрубки, осаджуючи на ній пари вуглецю.
Зрештою дослідники отримали чорний матеріал, який, як і очікувалося, мав кращі теплові та електричні властивості. Але виявилося і те, що ніхто з авторів роботи не передбачав – матеріал виявився «дуже чорним».
Вчені вважають, що масиви вуглецевих нанотрубок можуть уловлювати і перетворювати велику частину надходить світла на тепло, відбиваючи назад дуже малу його кількість у вигляді світла. Пояснити ефект можна тим, що фотони, потрапляючи в простір між нанотрубками, застряють там і втрачають енергію від зіткнення з нанооб’єктами. Рано чи пізно фотони втрачають всю енергію і, потрапляючи в електронні орбіталі вуглецю, повністю зникають.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас