Ціни на помідори в Україні встановили історичний антирекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на помідори в Україні встановили історичний антирекорд

Аграрний ринок
7562
На цьому тижні ціни на українські помідори встановили новий історичний антирекорд за всі роки незалежності. Після останньої хвилі подорожчання, ціни на червоні тепличні томати досягли показників 24-30 грн/кг, а рожеві і жовті сорти томатів на оптових ринках України пропонуються сьогодні по 38-40 грн/кг.
Про це повідомляють експерти “Інфо-Шувар”.
На півдні України фермери вже почали збирати грунтовий томат, перший урожай виробники пропонують по 15-17 грн/кг, і такий рівень цін теж є безпрецедентно високим. Для порівняння, рік тому тепличний і грунтової томат пропонувалися мінімум в 2,5-3 рази дешевше.
“Зростання цін до небачених показників в цьому сезоні пояснюється низкою факторів. По-перше, урожай помідорів страждає через погодні катаклізми. Господарства Закарпаття втратили частину врожаю через масове підтоплення теплиць. На півдні сезон збору грунтового томата затримується, а постійні перепади погоди сприяють поширенню хвороб і, відповідно, негативно впливають на врожайність. До того ж уже другий рік поспіль ми спостерігаємо скорочення площ під ґрунтовим томатом, що є наслідком зменшення попиту з боку переробної галузі. Попит на грунтовій томат у населення теж знижується, українці менше консервують і більше стали їсти свіжих салатів”, – пояснює Тетяна Гетьман, керівник аналітичного департаменту “Інфо-Шувар”.
За даними компанії, останні 2 роки на ринку України ціни на томат в липні знижувалися, мінімальних показників вони зазвичай досягали в першій половині серпня – сезон активної заготівлі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас