Управління авто в нетверезому стані криміналізують з 1 січня 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Управління авто в нетверезому стані криміналізують з 1 січня 2020 року

Казна та Політика
864
Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень” опубліковано в газеті «Голос України». Він набуде чинності з 1 січня 2020 року.
Якими будуть штрафи?
  • Згідно із законом, кримінальним проступком є діяння (дія або бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у вигляді штрафу в розмірі не більше 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз – 51 тис. гривень) або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.
  • Також ухвалений закон вносить норму про керування транспортом у стані сп’яніння у Кримінальний кодекс, зробивши це кримінальним проступком (покарання – штраф 17-34 тис. гривень та заборона керувати автомобілем до трьох років, а при повторному порушенні – до 51 тис. гривень з забороною керувати від 2 до 3 років).
  • До кримінальних проступків також будуть відноситися такі поширені злочини, як крадіжки, шахрайство, незаконні дії з наркотичними засобами без мети збуту, хуліганство тощо.
Як проводитимуть розслідування?
  • Проводити розслідування кримінальних проступків будуть дізнавачі (посадові особи підрозділів дізнання органу Національної поліції).
  • Розслідування кримінальних проступків буде проводитися у формі дізнання зі спрощенням процедури, включаючи скорочені терміни – не більше ніж 72 години з моменту повідомлення особі про підозру або затримання, або в інших випадках на строк до 1 місяця.
  • Якщо випадок невідкладний, дізнавач поліції може до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань оглянути місце події; зафіксувати пояснення; провести медичний огляд; отримати висновок спеціаліста і зняти показання технічних приладів та технічних засобів; вилучити знаряддя вчинення проступку, речі і документи.
  • Відповідно до закону, прокурор зобов’язаний не пізніше 3 днів після отримання повідомлення поінформувати про підозру особу разом з матеріалами дізнання (а якщо затримали нетверезого підозрюваного – протягом 24 годин), або закрити кримінальне провадження, або повернути матеріали дізнавачу і продовжити термін дізнання, або звернутися до суду з обвинувальним актом.
  • Суд, отримавши обвинувальний акт вчинення кримінального проступку, повинен протягом 5 днів призначити судовий розгляд.
  • Якщо обвинувачений не оскаржує встановлені обставини порушення і згоден з розглядом обвинувального акта, суд розглядає обвинувальний акт за відсутності учасників судового провадження.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас