Вітренко перерахував кроки "Нафтогазу" в разі зупинки транзиту з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітренко перерахував кроки "Нафтогазу" в разі зупинки транзиту з РФ

Енергетика
3013
Припинення транзиту російського газу через Україну стане потужним ударом по енергетичній безпеці європейських країн і по всьому енергетичному сектору Європейського союзу.
Про це заявив виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.
Вітренко під час виступу на конференції “Боротьба за енергетичну безпеку ЄС” заявив, що припинення транзиту означатиме, що російська компанія “Газпром” отримає “зелене світло” для продовження зловживань домінуючою позицією на енергетичному ринку.
“У 2020 році може не бути транзиту через Україну. Коли буде побудований “Північний потік-2”, у Росії не буде необхідності використовувати український транзитний шлях. Такий сценарій означає, що безпека європейського енергетичного сектора буде підірвана, позаяк “Газпром” отримає” зелене світло “для продовження зловживань своєю домінуючою позицією на ринку”, – зазначив Вітренко.
За його словами, від монопольного впливу “Газпрому” постраждають незалежні європейські газові компанії, але, в першу чергу, – європейські споживачі, які будуть змушені платити вищу ціну за газ.
Виконавчий директор “Нафтогазу України” окреслив головні напрямки компанії, якими в цих умовах в подальшому буде керуватися українська сторона.
По-перше, “Нафтогаз” буде наполягати на виконанні “Газпромом” рішення Стокгольмського арбітражного суду про виплату українській стороні суми в 2,56 млрд доларів, заявив Вітренко.
По-друге, пропонуватиме новий транзитний контракт виключно за європейськими правилами, що одночасно змусить “Газпром” діяти за конкурентними правилами ЄС.
По-третє, наголосив він, “Нафтогаз” має намір почати нові слухання в арбітражному суді щодо стягнення амортизаційних сум, якщо “Газпром” заблокує транзит газу через Україну. Таким чином прискорена амортизація української ГТС може обійтися російському монополісту в суму понад 12 млрд доларів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас