Смолій дав прогноз рівню інфляції до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Смолій дав прогноз рівню інфляції до кінця року

Казна та Політика
2291
Відповідно до інфляційних прогнозів Національного банку України, на кінець поточного року інфляція в Україні становитиме приблизно 6%.
Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій в інтерв’ю виданню Central Banking.
“Інфляція у 2018 році перевищила як наші очікування, так і наш цільовий показник. Проте вперше за багато років вона залишалась в межах десяти відсотків. Ми підвищили облікову ставку до 18% і бачимо результати. Нам вдалося зламати тенденцію, коли інфляція у 2015 році перевищувала 40%, і звести її до значень, виражених однією цифрою. Це чудовий результат”, – вказав він.
З його слів, жорстка монетарна політика довела свою ефективність.
“Ми бачимо позитивні тенденції. Наприкінці грудня 2018 року інфляція дорівнювала 9,8%. На кінець лютого цього року вона знизилася до 8,8%, що наближається до наших очікувань. Відповідно до наших інфляційних прогнозів, на кінець цього року інфляція буде приблизно 6%. Це все ще перевищує наш цільовий показник, але має тенденцію до зниження. Ми очікуємо, що рівень інфляції потрапить в межі цільового діапазону в першому кварталі 2020 року”, – зазначив очільник НБУ.
Він додав, що інфляція перевищувала очікування Національного банку у 2017 і 2018 роках тому, що монетарна політика НБУ не має всеосяжного впливу на цей процес. Адже існують інші фактори, які виходять за межі повноважень центрального банку. До них належать тарифи на житлово-комунальні послуги, ситуація на зовнішніх ринках, напружене становище навколо можливих суперечок, наприклад з Китаєм, всі ці фактори мають вплив на торгівельне сальдо України.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас