Мінекономіки повідомили про шахрайську схему зі штрих-кодами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономіки повідомили про шахрайську схему зі штрих-кодами

Казна та Політика
1626
Антимонопольний комітет порекомендував Міністерству економрозвитку і торгівлі переглянути норми Положення про штрихове кодування товарів, привівши його у відповідність з реальністю, або реальність – відповідно до Положення.
Про це з посиланням на повідомлення на сайті Комітету інформують “Наші гроші”.
З’ясувалося, що нібито безкоштовне отримання свідоцтва про присвоєння номерів префікса і номера GS1, в дійсності таким не є. Щоб отримати свідоцтво, потрібно заплатити членські внески за вимушений вступ до Асоціації, яка їх видає.
Такою організацією є Асоціація товарної нумерації “ДжіЕс1 Україна”.
АМКУ під керівництвом держуповноважених Агії Загребельської провело дослідження питання невідповідності між реальними умовами отримання префіксів і номерів GS1 і прописаними в Положенні про штрихове кодування товарів Мінекономрозвитку.
З’ясувалося, що для отримання штрих-коду, членам Асоціації потрібно після подачі заявки оплатити членський внесок у розмірі, визначеному додатковою угодою.
Однак перш ніж вступити до Асоціації, необхідно також сплатити вступний та річні членські внески.
Асоціація, в свою чергу, повідомила, що діє як неприбуткова організація і “єдиним джерелом забезпечення її діяльності є членські внески асоційованих членів, розрахункові розміри яких встановлені ще в 1990-х роках і відтоді не збільшувалися”.
Однак, як пояснили в АМКУ, в окремих випадках обов’язкове приховане платне маркування товарів штрих-кодами формує додаткові бар’єри для входження нових підприємств на ринок.
Тому АМКУ рекомендував МЕРТ розробити, погодити та внести зміни до Положення про штрихове кодування товарів, відповідні фактичним умовам отримання бізнесом свідоцтв на право використання префіксів і номерів GS1.
Про результати розгляду рекомендацій Мінекономіки має повідомити Комітет у 60-денний строк з дня їх отримання.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас