АГРОекспансія 2019. Фінансування АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АГРОекспансія 2019. Фінансування АПК

Кредит&Депозит
118
“АПК є драйвером росту обсягів кредитування для всієї банківської галузі”
Володимир Дубєй, перший заступник голови правління АТ “ТАСКОМБАНК”
— Які інструменти фінансування зараз може запропонувати аграріям банківський сектор?
АПК є драйвером росту обсягів кредитування для всієї банківської галузі. Банки пропонують найрізноманітніші продукти: класичне кредитування оборотного капіталу, фінансування посівних кампаній, обслуговування трейдингових операцій, задоволення інвестиційних потреб. Також активно розвивається лізинг сільськогосподарської техніки та залізничних вагонів. Треба відзначити, що попитом користуються також документарні операції, авалювання векселів, факторинг.
Стрімке зростання демонструє банківське фінансування під заставу аграрних розписок, все більше банків нарощують свої портфелі за даним продуктом. Підприємства АПК під фінансові аграрні розписки залучили фінансування в обсязі понад 3,4 млрд грн. Стримує розвиток цього напрямку те, що аграрні розписки не враховуються при розрахунку резервів. В Україні не було публічних дефолтів за цим інструментом, а отже, немає і практики щодо стягнення заборгованості. Ми для себе вбачаємо в цьому продукті один з інструментів для диверсифікації ризиків при фінансуванні агропідприємств в умовах відсутнього ринку землі в країні.
— Існує думка, що один банк не здатний повністю задовольнити потребу великого агробізнесу в фінансуванні. Наскільки поширена практика спільного фінансування — синдиковані кредити, інші інструменти?
— У 2018 р. ТАСКОМБАНК реалізував чотири консорціумних кредити з українськими банками на загальну суму 945 млн. грн. Однак ці кредити були реалізовані ТАСКОМБАНКОМ не для підприємств АПК.
Наскільки нам відомо, таких угод ніхто з банків України 2018 р. не укладав. Основна причина — відсутність діючих нормативних актів НБУ, що регламентували б дану сферу. На підставі отриманих роз’яснень НБУ та Антимонопольного комітету ми розробили продукт і комплекс внутрішніх норм доходності для проведення консорціумних угод, який застосовували в своїй діяльності всі банки, що брали участь у консорціумах. Консорціумне кредитування дає банку можливість реалізовувати великі проекти і розподіляти ризики, залучаючи до фінансування інші банки. Ми готові розглянути інші такі проекти в аграрній сфері.
— Як часто пропонуєте клієнтам структуровані фінансові продукти, в чому їх перевага?
— У своїй повсякденній практиці ми використовуємо такий інструмент як генеральний кредитний договір, у якому передбачені всі можливі види кредитування: овердрафт, відновлювальна кредитна лінія, невідновлювальна кредитна лінія, лізинг, факторинг, документарні операції. Ми встановлюємо загальний ліміт і субліміти, що дозволяє досить швидко реагувати на потреби клієнта залежно від ситуації. Варто зазначити, що, отримуючи комплексні рішення від банку, клієнт значно зменшує вартість фінансування завдяки правильному структуруванню угоди.
— Наскільки ефективно в Україні працюють програми фінансування аграріїв за участю міжнародних фінансових інститутів?
— Минулого року до нас надійшло кілька подібних пропозицій і зараз ми розглядаємо нові.
Однак у даному випадку треба враховувати кілька факторів. Міжнародні фінансові компанії висувають низку вимог до потенційних позичальників, що знижує доступність таких ресурсів для багатьох вітчизняних підприємств. Крім того, стратегічно міжнародні фінансові інститути націлені на кредитування малого та середнього бізнесу. При цьому вони не завжди пропонують вигідні цінові пропозиції з урахуванням притаманних Україні ризиків.
— Яких фінансових інструментів потребують аграрії окрім класичного кредитування?
— У ТАСКОМБАНКУ розроблено продукт «Фінансування агробізнесу за форвардними контрактами», також пропонуємо ринку лізингові операції, факторинг і фінансування фізичних осіб під майбутні надходження з оренди земельних паїв.
Джерело: АГРОекспансія 2019. Фінансування АПК.// Бізнес. — Лютий 2019 р. — 75 С.
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас