В Україні виробляють все менше хліба, ціна якого зросла на 4,5%
У січні 2019 року пшеничний хліб із борошна вищого сорту подорожчав на 4,5% в порівнянні з грудневими цінами. Про це свідчать дані Державної служби статистики України.
Експерти пов’язують подорожчання хліба зі збільшенням цін на сировинні складові: борошно, цукор, яйця, олієжирову продукцію, а також зростанням цін на енергоносії та пально-мастильні матеріали. Експерти відзначають також загальну тенденцію до зниження виробництва хлібобулочних виробів, яка характерна для галузі в останнє десятиліття.
Аналітики компанії Pro-Consulting кажуть: “Однією з головних проблем ринку є наявність значного обсягу тіньового сегменту. Згідно з даними офіційної статистики, обсяг виробництва хлібобулочних виробів щорічно знижується, хоча самі оператори часто стверджують зворотне. Ці обставини разом зі зміною тенденцій споживання призводять до щорічного скорочення ємності ринку в межах 5-10%”.
Експерти прогнозують, що в середньостроковій перспективі ринок ХБВ буде продовжувати поточні тенденції. На зменшення ринку хліба буде впливати зниження попиту через скорочення чисельності населення і рівня споживання хліба.
За матеріалами: Діло
Поділитися новиною