Фондовий ринок України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондовий ринок України

Фондовий ринок
314
Рік почався не менш жваво, ніж закінчився. Перші ж торги в новому році порадували результативністю. Після довгих різдвяних свят 8 січня обсяги торгів у ПФТС склали 94 млн. гривень. Хоча велика частина угод була укладена з корпоративними облігаціями, причому найбільш привабливих емітентів «Укрсиб-финанс», «Сармат», «Київстар GSM», не загубилися в загальній групі акції енергопідприємств України. Останню декаду грудня й у перші дні нового року найбільшим попитом у ПФТС користаються акції «Донбасенерго». Цінові параметри фондових активів цього емітента за зазначений період різко пішли нагору. Почасти саме цим можна пояснити стрімке зростання індексу ПФТС в останній робочий день року, що пішов. Фондову історію цього підприємства можна порівняти з долею відомого птаха Фенікс, головна відмінна риса якої - здатність відроджуватися з попелу. Історія, зважаючи на все, повторюється, тому можна сміливо припустити подальший ріст індексу ПФТС із новим рівнем підтримки на оцінці 80 пунктів.
Слід зазначити, що ціни на українські фондові активи подорожчали не тільки в Україні, але і на Заході. На внутрішньому ринку наприкінці року акції «Укрнафти» подорожчали до історичного максимуму: в останній торговий день року курс їхньої покупки виріс на 17,1% - до 38,65 гривень за акцію, курс продажу – на 11,2%, до 38,6501 гривень. У теж час ціна депозитарних розписок «Укрнафти», емітованих The Bank of New York, до 7 січня досягла історичного максимуму - $42,53, піднявшись з початку місяця на 6,3%, а за рік – на 70%.
Звичайно ж, хотілося б розраховувати на подібну динаміку протягом усього року, однак навряд чи це буде можливо в зв'язку з майбутніми президентськими виборами.
Майбутній рік буде напруженим у всіх відносинах. Уряду необхідно підтримати динаміку росту в економіці, виконувати «складний» державний бюджет, удержати в контрольованих рамках інфляцію, керувати державним боргом. Зважаючи на те, що МВФ не поспішає співробітничати з Україною, розраховувати приходиться тільки на власні сили. Мінфін з метою підвищення інтересу до державних цінних паперів установив процентну ставку по ПОВГЗ у 2004 році на рівні 8,68% річних. У 2003 році ця ставка була нульовою і в реальному вираженні прибутковість інвестицій у ці цінні папери була негативною. У зв'язку з переглядом політики Мінфіна у відношенні національних інвесторів, на початку року можна прогнозувати пожвавлення вторинного ринку ОВДП. З первинним ринком не все так однозначно, оскільки у Мінфіна і потенційних покупців як і раніше існують серйозні розбіжності у відношенні прибутковості і термінів обігу емітиваних цінних паперів. Якщо у випадку вторинного ринку в банків є можливість прозорого вибору об'єкта інвестицій із усього переліку наявних інвестиційних альтернатив, то механізм купівлі-продажу первинного ринку, як це неодноразово відзначалося, не настільки прозоре. Іншими словами тут часто можуть продати папери з такими ціновими параметрами, про які потенційний покупець і «не мріяв». Якщо Мінфін зважиться на реформування механізму ціноутворення первинного ринку ОВДП, то можливо попит буде рости. У противному випадку, нас чекає ще один рік, протягом якого будуть використовуватися неринкові інструменти стимулювання попиту. Мінфіну варто задуматися про нововведення, оскільки новий рік може стати переломним для частини фінансового ринку рідної батьківщини. В Україні з початком пенсійної реформи з'являються зовсім нові суб'єкти ринку – пенсійні фонди, головні пріоритети діяльності яких в усьому цивілізованому світі складаються в інвестиціях у державні боргові папери. Мінфіну не можна упускати можливості природним шляхом провести реструктуризацію портфеля цінних паперів НБУ, що виконує зовсім не властиву центральному банку країни функцію головного кредитора уряду. Але ж зв'язку з цим від недоліку рефінансування страждає не тільки банківська система країни, але і вся економіка!
За матеріалами: Швабій Костянтин
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас