Експерти в Давосі закликають перейти на 4-денний робочий тиждень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти в Давосі закликають перейти на 4-денний робочий тиждень

Світ
3019
Зниження кількості робочих днів піде на користь і компаніям, і їх співробітникам, тому світу слід задуматися про масовий перехід на 4-денний робочий тиждень, заявили в ході Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) у Давосі два авторитетні експерти.
“Думаю, у нас є хороші експерименти, які показують, що при зниженні тривалості робочого часу люди можуть ефективніше зосередити увагу, їх виробіток залишається таким самим, при цьому якість і креативність найчастіше зростають. І вони більш лояльні до організацій, які готові проявити гнучкість щодо їхнього життя поза роботою”, – заявив в ході форуму психолог Уортонської школи бізнесу при Пенсильванському університеті Адам Грант.
З ним згоден економіст і історик Рутгер Брегман, який нагадує, що провідні уми – економісти, соціологи, філософи – десятиліттями вірили, що з часом людство зможе працювати все менше і менше. Ситуація змінилася лише в 70-ті роки минулого століття.
“Підприємці-капіталісти ще в 20-ті і 30-ті роки виявили позитивний вплив скороченого робочого тижня на продуктивність. Наприклад, Генрі Форд побачив, що після переходу від 60-годинного до 40-годинного робочого тижня його робітники стали продуктивнішими, оскільки менше втомлювалися”, – говорить він.
Тим часом в ході форуму обговорювалися наукові дослідження про те, що люди стануть щасливішими, якщо будуть менше працювати.
Крім того, експерти згадали про Дані організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР): чим більше часу витрачається на роботу, тим нижча продуктивність праці та ВВП на кожну годину роботи. Так, Південна Корея і Мексика лідирують за кількістю відпрацьованих громадянами годин за рік серед 36 найбільш розвинених країн світу. Однак переробки не підвищують продуктивність праці, яка в обох країнах близька до мінімального рівня в цій групі.
Одна з компаній Нової Зеландії в минулому році перейшла на 4-денний робочий тиждень для експерименту, а потім оголосила, що такий графік стане постійним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас