Україна минулого року значно наростила імпорт овочів - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна минулого року значно наростила імпорт овочів - експерти

Аграрний ринок
808
Україна в 2018 році імпортувала овочів і картоплі на $92,5 млн, в той час як експорт цих товарів склав $ 40 млн.
Аналітики EastFruit вважають, що країна не повністю використовує можливості у виробництві та експорті овочів, які відкриваються перед нею в літній період.
“За підсумками 2018 року Україна імпортувала овочів і картоплі на $92,5 млн (без урахування грибів та бобових культур), у той час як експорт цих товарів ледь сягав $40 млн. Таким чином, торговий дефіцит України з овочів і картоплі склав близько $53 млн, збільшившись на $20 млн за рік. І якщо експорт за рік зріс лише на 7%, то імпорт овочів збільшився відразу на 40%”, – йдеться в повідомленні.
Аналітики відзначають, що Україна в минулому році мала торговельний дефіцит у всіх овочевих позиціях, крім заморожених овочів і овочевої консервації, де торговий профіцит був мінімальним. У 2018 році найбільше – майже в три рази зріс імпорт моркви. Найбільшу експортну виручку Україні давали томати (26%) і заморожені овочі (21%). Ще рік тому питома вага цих позицій в експорті була вищою – 37% і 24% відповідно.
Тому, зазначили аналітики, дуже важливо, щоб в найближчі роки аграрії інвестували не стільки в кількість, а в якість при вирощуванні овочів, а також звертали увагу на високоцінні овочі, попит на які у світі зростає і які можна успішно експортувати. Насамперед йдеться про такі культури, як спаржа, листові салати, зелень, різні нові види капустяних культур, артишок тощо.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас