У Києві підвищують квартплату: скільки доведеться платити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві підвищують квартплату: скільки доведеться платити

Енергетика
4767
З 1 січня 2019 року Київ підніме квартплату в частині обслуговування будинків та прибудинкової території у зв’язку з підвищенням цін на електроенергію, яка використовується для освітлення місць загального користування і функціонування ліфтів у багатоквартирних будинках.
Про це повідомив на брифінгу заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелєєв.
«Зростає ціна електроенергії для експлуатації ліфтів, освітлення місць загального користування згідно з рішенням Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Цей факт, безумовно, вплине на збільшення вартості утримання будинків», – повідомив Пантелєєв.
Як пояснила начальник Управління розвитку житлово-комунального господарства департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Віра Радченко, мова йде про те, що НКРЕКП внесла зміни в одну зі своїх постанов, згідно з якою електроенергія для освітлення місць загального користування, для роботи ліфтів у багатоквартирних будинках, а також для роботи насосного обладнання і індивідуальних теплових пунктів, якщо такі встановлені в будинках, збільшена на 60 коп., тоді як зараз стягується тариф 1,68 грн/кВт.
«З нового року електроенергія подорожчає на 60 коп. Це загрожує тим, що за тиждень до нового року ніхто не зможе врегулювати це питання… Це небезпечна тенденція, коли є ризик того, що люди після нового року опиняться без працюючих ліфтів, а якщо є індивідуальний тепловий пункт в будинку і там є насосне обладнання, то тоді це загрожує тим, що не буде й опалення», – повідомила вона. Радченко підкреслила, що тариф на освітлення в ліфті і місць загального користування закладений в тарифі на утримання будинку та прибудинкової території.
«Є певна процедура, згідно з якою підвищення тарифу потрібно узгодити мінімум за два тижні з мешканцями, потрібно проводити збори з мешканцями, щоб більш ныж 75% людей були згодні з підвищенням тарифу, але люди не погодяться. Якщо підняти тариф автоматично, то це незаконно, пояснювати людям немає часу, можна тільки в збиток собі працювати», – повідомила вона.
За її словами, загрози відключення ліфтів та освітлення в місцях загального користування легше уникнути в будинках, де функціонують об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) і житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) за рахунок того, що останні «перекриють цю різницю в тарифі за рахунок інших ресурсів або досягнуть згоди з мешканцями».
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас