Загроза рецесії. Американські біржі впали з найгіршими показниками за десятиліття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Загроза рецесії. Американські біржі впали з найгіршими показниками за десятиліття

Фондовий ринок
1624
Минулий тиждень сталв найгіршим для американських бірж за останнє десятиліття, повідомляє CNN та інші американські ЗМІ. Три провідних фондових індекси США – Dow Jones, Nasdaq і S&P 500 – серйозно впали до закриття бірж 21 грудня.
Так, індекс Dow Jones зазнав найістотнішого тижневого зниження з жовтня 2008 року, опустившись з понеділка, 17 грудня, на 1655 пунктів (6,9%). Nasdaq впав за тиждень на 8,4% – найгірше зниження процентних ставок з листопада 2008-го. А тижневі втрати S&P 500 на 7,1% стали найгіршими з серпня 2011 року.
При цьому індекс Nasdaq, який вважається важливим показником динаміки курсів цінних паперів високотехнологічних та швидко зростаючих компаній, вперше після Великої рецесії 2000-го перемістився на “ведмежий ринок” – тобто той, що знижується.
Загалом всі три головних біржових індекси США впали більш ніж на 12% у грудні. Темпи падіння наближаються до найгірших показників із часів Великої депресії, відзначає CNN.
Фондові індекси США знижувалися весь тиждень через очікування останнього засідання керівництва Федеральної резервної системи, що визначає монетарну політику США, а також через побоювання щодо можливого призупинення роботи уряду і держустанов США.
Нагадаємо, Конгрес США не зміг прийняти ввечері в п’ятницю, 21 грудня, проект бюджету. Таким чином, з 00:00 22 грудня (07:00 за Києвом) почнеться процедура часткової припинення роботи федеральних установ через відсутність грошей, тобто “шатдаун”.
У Сенаті не дійшли згоди з питання прикордонної безпеки США, зокрема, пропозиції республіканців направити $5,7 млрд на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Палата представників, де більшість складають республіканці, раніше схвалила цю ініціативу. Однак демократи в Сенаті заблокували цей проект.
Раніше президент США Дональд Трамп, який наполягає на будівництві стіни, погрожував ризиком “шатдауну”, якщо Республіканська партія не домовиться з демократами, які не підтримують фінансування цієї ідеї.
Однак у падіння біржових індексів є і більш глобальні причини.
“Інвесторів турбує перспектива глобального економічного спаду. Політичний хаос через Brexit, неминуче призупинення роботи уряду США та відставка міністра оборони США Джеймса Меттіса також породжують побоювання”, – зазначає СNN.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас