Незаконне виведення банку з ринку порушує права і вкладників, і акціонерів - юрист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незаконне виведення банку з ринку порушує права і вкладників, і акціонерів - юрист

Кредит&Депозит
376
Відсутність законодавчого врегулювання повернення на ринок незаконно виведених з нього банків є звуженням прав і свобод громадян, зокрема, акціонерів і вкладників. Тому державі необхідно якомога швидше впровадити відповідні законодавчі норми, які дозволять таким банкам відновлюватися на ринку.
Таку думку висловив Голова Комітету ААУ у сфері судової практики, партнер ЮК EQITY Олег Малиневський під час засідання Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції на засіданні, присвяченому питанню ліквідації банківських установ.
Він нагадав, що, згідно зі статтею 22 Конституції України, права і свободи людини гарантуються і не можуть бути скасовані, при цьому прийняття певних законів не може вести до звуження прав людини. Однак через неврегульованість механізму відновлення роботи банку, який НБУ незаконно вивів з ринку і позбавив ліцензії, виникає саме звуження прав і свобод громадян.
«Маючи на меті захист вкладників [виводячи неплатоспроможний банк з ринку], держава, не розуміючи того, їм шкодить. Тому що включаються обмеження на повернення коштів, відбувається неможливість отримання доходу банком, оскільки банк вже не здійснює господарську діяльність і не в змозі генерувати дохід і повертати кошти вкладникам», – підкреслив адвокат.
За словами Малиневського, таке звуження прав і свобод громадян відбувається через відсутність регулювання в сфері відновлення роботи банку, визнаного НБУ неплатоспроможним. Водночас, для вкладників повернення їхніх коштів часто пов’язане саме з можливостями акціонерів управляти своїм банком.
«Дуже часто в судових засіданнях, коли акціонери намагаються відстоювати свої права в судовому порядку, приходять на підтримку акціонерів вкладники банку. Чому це відбувається? Тому що саме акціонер може прийти і гарантувати їм повернення коштів, тобто, акціонер є останньою надією для них повернути свої гроші», – зазначив Олег Малиневський.
Адвокат підкреслив, що в разі законодавчої неврегульованості певного питання судова влада має бути основним інструментом незалежного контролю над дотриманням прав громадян. Тобто, приймаючи рішення про виведення з ринку банку, ґрунтуватися не тільки на дискреційному повноваженні НБУ, а й орієнтуючись на інтереси інших сторін – акціонерів і вкладників.
Нагадаємо, на думку народного депутата Ігоря Луценка, застаріле банківське законодавство заважає дієвому захисту інтересів вкладників банків, і потрібно внести зміни, які б сприяли посиленню прав клієнтів банків, які НБУ незаконно вивів з ринку. Відповідний законопроект вже розробляється робочою групою за участю народних депутатів, юристів і експертів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас