Бюджет України за 5 років недоотримав $70 млрд - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет України за 5 років недоотримав $70 млрд - дослідження

Казна та Політика
868
Україна через неефективне управління і недостатнє верховенство права протягом п’яти років недоотримала $70 млрд надходжень до бюджету.
Про це свідчать результати дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС).
“Ця сума вища від всього українського зовнішнього боргу. Тобто, проблему його обслуговування можна було б вирішити за рахунок ліквідації тільки найбільших корупційних схем… При цьому ця сума включає в себе тільки втрати в сфері державних фінансів, вона не відображає, скільки могла б заробити економіка, приватний сектор, наприклад, за рахунок появи ринку землі, поліпшення інфраструктури або усунення “дірок” “чорного” імпорту-експорту”, – прокоментував результати дослідження виконавчий директор ЦЕС Гліб Вишлінський.
За даними дослідження “Скільки втрачає бюджет на неефективному управлінні країною?”, істотне посилення верховенства права в Україні за п’ять років могло б дати економічний ефект в $26,6 млрд одноразових надходжень і ще $8,6 млрд додаткових надходжень щороку.
Г.Вишлінський зазначив, що найбільша сума в структурі бюджетних втрат стосується відкриття ринку землі та ухилення від сплати податків при оплаті праці. Прозорий і повноцінний ринок сільськогосподарської землі замість ринку оренди земельних ділянок відкрив би можливості для отримання додаткових $12,4 млрд до бюджету одноразово і $52 млн щорічно, підрахували аналітики ЦЕС. Водночас, за рахунок “тіньового” ринку праці держава недоотримує щороку $6 млрд: $2,8 млрд грн – від єдиного соціального внеску і $3,2 млрд – податку на доходи фізичних осіб.
“Щороку $6 млрд недоотримує бюджет через тіньову зайнятість. З 16 млн офіційно зайнятого населення, 2,6 млн працевлаштованих працюють або як ФОПи (хоча насправді є зайнятими), або отримують зарплату “в конвертах”. Причому, таку зарплату отримує кожен третій. Ще близько 23%, або 6 млн працездатного населення, працюють без оформлення”, – прокоментувала заступник виконавчого директора ЦЕС Марія Репко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас