ВТБ залишає за собою право звернутися до суду щодо стягнення з Порошенка витрат на купівлю у нього банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВТБ залишає за собою право звернутися до суду щодо стягнення з Порошенка витрат на купівлю у нього банку

Фондовий ринок
1259
Група ВТБ залишає за собою право звернутися в міжнародний суд щодо стягнення з президента України Петра Порошенка витрат на купівлю у нього українського банку в 2006 році, йдеться в заяві ВТБ.
“Хотіли б також нагадати пану П.О.Порошенку, що ВТБ Банк (Україна) був побудований на базі банку “Мрія”, яким він володів і який група ВТБ придбала у нього в 2006 році. Група ВТБ залишає за собою право звернутися в міжнародний суд щодо стягнення з пана П.О.Порошенка суми коштів, витрачених на купівлю банку”, – зазначає ВТБ.
ВТБ в січні 2006 року підписав угоду про купівлю 98% акцій банку “Мрія” за $70 млн, повідомлялося раніше. З цим банком згодом була об’єднана українська “дочка” ВТБВТБ Банк (Україна). Найбільшими акціонерами банку “Мрія” на початок січня 2006 року були Ігор Кононенко, Олег Зимін, Петро і Олексій Порошенки, Олег Свинарчук.
Апеляційний суд Києва у вересні наклав арешт на акції українських “дочок” ВТБ, Внєшекономбанку і Сбербанку, заборонив здійснювати їх ліквідацію або реорганізацію і здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного їм майна. Це рішення було прийнято в зв’язку з заявою про забезпечення виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за втрату “кримських” активів колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського і ще 17 компаній.
ВТБ вважає прийняті судовою системою України рішення такими, що виходять “далеко за межі цивілізованого правового поля”. На його думку, вони ставлять під загрозу поточну діяльність українського дочірнього банку. Рішення Апеляційного суду Києва фактично паралізувало роботу ВТБ Банку (Україна), підкреслюється в заяві російського банку.
Група ВТБ оскаржила прийняте київським апеляційним судом рішення. “Але розгляд наших скарг необґрунтовано затягується, а політична ангажованість українських судів робить їхні майбутні рішення щодо нас передбачуваними. Це позбавляє нас надії на справедливий суд і, отже, на збереження бізнесу в цій країні. На наш погляд, вердикти українських судів є нічим іншим, як узаконенням спроби рейдерського захоплення наших українських активів”, – заявляє ВТБ.
Він підкреслює, що головним пріоритетом групи у всіх країнах присутності є виконання зобов’язань перед клієнтами. В Україні цей принцип був дотриманий у випадку з ще одним банком групи – БМ банком, який припинить свою діяльність після виконання всіх своїх зобов’язань. “У випадку з ВТБ Банком (Україна) ми також маємо намір строго дотримуватися цього принципу. Якщо, звісно, українська влада і пов’язані з ними олігархи не завадять нам це зробити”, – зазначає ВТБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас