Укртрансгаз пропонує перенести перехід на добове балансування на ринку газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укртрансгаз пропонує перенести перехід на добове балансування на ринку газу

Енергетика
312
Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП з пропозицією перенести перехід на добове балансування до закінчення опалювального сезону.
Про це повідомляє прес-служба компанії.
“Станом на 08:00 сьогодні, 22 kистопада, тільки 103 з 229 замовників послуг транспортування змогли подати номінації вчасно і відповідним чином. Інші ж трейдери передали оператору ГТС номінації з порушеннями, зокрема на паперових носіях. Укртрансгаз неодноразово звертав увагу учасників ринку на необхідність, згідно з чинною редакцією Кодексу ДМС, представити номінації на грудень через інформаційну платформу за новими електронними формами з накладенням ЕЦП. Саме таким чином ринок повинен буде обмінюватися інформацією, починаючи з 1 грудня – з переходом на добове балансування”, – йдеться в повідомленні.
Крім того, за результатами тестування Інформаційної платформи, яке почалося з 19 жовтня, змушені констатувати неприпустимо низьку активність учасників ринку у цьому процесі, зокрема: лише 17% замовників послуг з транспортування газу на регулярній основі виконували дії в системі добового балансування з початку тестового періоду; третина операторів ГРС (16 із 44) взагалі проігнорувала необхідність попереднього тестування Інформаційної платформи і не подала жодних даних про своїх споживачів газу; 42% зареєстрованих користувачів в Інформаційній платформі жодного разу не зайшли до системи протягом останнього місяця; жоден із замовників послуг з транспортування газу не надав банківську гарантію за новими формами, як це вимагається оновленою редакцією Кодексу ГТС України, що набуває чинності з переходом ринку природного газу на добове балансування з 1 грудня поточного року.
“Зараз очевидним є висновок, що газовий ринок України неготовий до впровадження добового балансування з 1 грудня 2018 року”, – підкреслили в газотранспортній компанії.
У зв’язку з цим, Укртрансгаз звернувся до НКРЕКП з пропозицією відстрочити перехід на добове балансування до закінчення опалювального сезону. Адже критична неготовність учасників ринку до роботи в нових умовах ставить під загрозу зриву проходження опалювального періоду і може спровокувати колапс в енергетичній та соціальній сфері країни.
Добове балансування природного газу – одна з умов для функціонування конкурентного ринку. Торгові операції з газом будуть консолідовані на біржі.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас