Ганна Теселько: Ринок вирішує. Як на аукціонах малої приватизації ціна на об'єкти зростає на 80% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ганна Теселько: Ринок вирішує. Як на аукціонах малої приватизації ціна на об'єкти зростає на 80%

Фінтех і Картки
864
Два місяці тому в Україні стартувала мала приватизація – продаж об’єктів вартістю до 250 млн грн. За цей час вже відбулося більш ніж 200 електронних аукціонів, і серед них є приклади, коли ціна на об’єкти зросла у сотні разів порівняно зі стартовою.
Про головні досягнення малої приватизації в цифрах, визначення ціни на об’єкти і найяскравіші аукціони розповім у цій колонці.
Ефективність в цифрах
Протягом двох місяців в системі електронних державних торгів ProZorro.Продажі проходять аукціони з продажу об’єктів малої приватизації. Вже зараз сума доходу від проданого на них майна становить майже 300 млн грн.
Найбільше на аукціонах малої приватизації продається нерухомості. Це різні об’єкти – від майже завершених жилих будинків і приміщень в історичних будівлях до невеликих і навіть занедбаних недобудов в самих різних куточках країни. Таких об’єктів вже продано на 210 млн грн.
Друга за доходом категорія – це корпоративні права (80 млн грн).
Третя – промислова техніка (понад 5 млн грн).
Що формує ціну?
До старту малої приватизації одним з пунктів, який викликав питання, було визначення вартості об’єктів.
Фонду державного майна та органам місцевого самоврядування, у яких ці активи перебували на балансі, було незрозуміло, як визначити реальну ціну більшості з них. Експерти ж стверджували, що ринок сам визначить цінність об’єктів, і в результаті так і сталося.
Також варто підкреслити, що аукціони з продажу об’єктів малої приватизації відрізняються високою конкуренцією – в середньому 2,85 учасника.
Так, є об’єкти, в торги з яких приходить тільки один охочий роздобути лот, але є і такі, де на електронному аукціоні змагаються до 25 потенційних покупців. Під час цієї боротьби і визначається реальна вартість об’єкта.
В аукціонах з малої приватизації показник зростання ціни просто феноменальний – більш ніж 80%. І це чудова новина для нас усіх, жителів України.
По-перше, тому що ми тепер точно знаємо, що майно не продано за 2 копійки.
По-друге, є надія, що об’єкт отримає друге життя, а це і суспільне благо у вигляді працюючих магазинів, місць для розваг тощо, а також робочі місця.
Якщо раніше частина об’єктів просто простоювала і руйнувалася, а частина – здавалися в оренду за незначні гроші, то зараз вони вже принесли користь у вигляді реальних грошей для держструктур і, ймовірно, в майбутньому у вигляді корисних надбань для українського бізнесу.
Як це відбувається. Приклад
Те, що ринок сам може визначити реальну вартість об’єкта і це буде не на шкоду теперішнім власникам майна, можна продемонструвати багатьма прикладами.
Наприклад, рекордне зростання ціни – в 435 разів – відбулося під час продажу кафе в смт. Добротвір Львівської області.
Спочатку організатори торгів оцінили об’єкт в 2,3 тис. грн. Але 14 учасників, які прийшли в електронний аукціон, в ході боротьби підняли вартість до 1 млн грн.
Ганна Теселько: Ринок вирішує. Як на аукціонах малої приватизації ціна на об'єкти зростає на 80%
У 32 рази ціна зросла на аукціоні з продажу недобудованої автомайстерні площею 1300 кв. м в селі Ракошино Закарпатської області.
Цей об’єкт регіональне відділення Фонду державного майна виставило за 35 тис. грн.
У підсумку на електронному аукціоні за цю нерухомість змагалися 13 потенційних покупців і переможець запропонував 1 123 500 грн.
Ганна Теселько: Ринок вирішує. Як на аукціонах малої приватизації ціна на об'єкти зростає на 80%
Третій приклад – підстанцію в Дніпрі на аукціон виставили з початковою вартістю 267 тис. грн.
В результаті лот, до складу якого входить не тільки електропідстанція, а ще й багато супровідного обладнання, продали за 5 млн грн.
Ганна Теселько: Ринок вирішує. Як на аукціонах малої приватизації ціна на об'єкти зростає на 80%
Анна Теселько, керівник напрямку “Аукціони” торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас