Гройсман повідомив, чи вдасться уникнути зростання цін на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман повідомив, чи вдасться уникнути зростання цін на газ

Енергетика
3510
Прем’єр-міністр Володимир Гройсман визнав, що не зможе запобігти підняттю цін на газ для населення, що є однією з умов Міжнародного валютного фонду (МВФ) для надання Україні чергового кредиту, пише Сьогодні.
“Що, ми брали зобов’язання щодо газу? Чи то я хочу піднімати ціну? Я руками і ногами борюся з цим, зубами, вже більше року. Але є речі, які знаходяться за межами моїх можливостей”, – зазначив прем’єр-міністр.
Як відомо, Кабмін з квітня відтягує підвищення ціни на газ для населення. Ціна газу для населення становить 4942 грн за тисячу кубометрів, а з урахуванням податку на додану вартість і зборів, що включають транспортування, – 6958 грн за тисячу кубометрів.
Наразі Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про підвищення цін на газ. Переговорний процес триває з липня 2017 року. Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60% у зв’язку із зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим. В ході візиту місії МВФ до Києва у вересні була досягнута принципова домовленість про поступове зростання цін на газ, але самі тарифи ще не оголошені.
Якби Кабмін не продовжив постанову про спецзобов’язання “Нафтогазу”, в Україні довелося б переглядати ціни на газ через те, що набув би чинності інший документ – Постанова від 22 березня 2017 року.
Однак у методиці, запропонованій у цій постанові, не враховується вартість закупівель газу з-за кордону – т. зв. “імпортний паритет”, введення врахування якого і вимагає МВФ. Формула перегляду ще не готова. Рішення про те, як саме буде враховуватися імпортний паритет, Україна ухвалить після завершення консультацій з МВФ, Світовим банком і Європейською енергоспільнотою.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас