Створено сплав металів, що витримує надвисокі температури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено сплав металів, що витримує надвисокі температури

Технології&Авто
875
Перше у своєму роді дослідження, опубліковане в журналі Scientific Reports, описує сплав на основі карбіду титану (TiC) і легованого молібден-кремній-бору (Mo-Si-B), або MoSiBTiC, високотемпературну міцність якого визначили постійним впливом при температурах від 1400°C до 1600°C.
“Наші експерименти показують, що сплав MoSiBTiC неймовірно міцний, порівняно з передовими однокристальними нікелевими суперсплавами, часто використовуваними в гарячих відсіках теплових двигунів, на зразок авіаційних реактивних двигунів і газових турбін для генерації електроенергії, – говорить провідний автор дослідження професор Кіосуке Йосімі з Вищої інженерної школи Університету Тохоку. – Ця робота передбачає, що MoSiBTiC, будучи високотемпературним матеріалом, що не входять до числа суперсплавів на основі нікелю, – багатообіцяючий кандидат для застосування в цій галузі““
Йосімі і його колеги повідомили про декілька властивостей, що вказують на витримування сплавом руйнівних сил при надвисоких температурах без деформації. Вони також спостерігали поведінку сплаву при впливі на нього зростаючих сил, коли в ньому стали утворюватися і рости тріщини доти, доки він у результаті не розламався.
Ефективність теплових двигунів – ключ до майбутнього видобутку енергії з викопного палива і його подальшого перетворення на електроенергію і рухову силу. Поліпшення їх функціональності може визначити, наскільки ефективно ми перетворюємо енергію. Повзучість-здатність матеріалу витримувати вплив при надвисоких температурах – є важливим фактором, бо підвищені температури і тиск призводять до деформації. Розуміння повзучості матеріалу може допомогти інженерам сконструювати ефективні теплові двигуни, здатні витримувати екстремальні температурні умови.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас