Експерт розповів, що потрібно Україні для збільшення видобутку власного газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, що потрібно Україні для збільшення видобутку власного газу

Енергетика
696
Україна прагне збільшити видобуток власного газу до 27 млрд м куб. Втім, на заваді стоїть слабка робота з розвідки та з розширення газовидобування.
Про це в Івано-Франківську кореспонденту Укрінформу повідомив експерт Директорату викопних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Олексій Тірошко.
«Наразі наш Директорат підготував зміни до концепції розвитку газовидобувної галузі, яка була ухвалена у 2016 році, у вигляді певних заходів. Цією концепцією передбачено збільшення газовидобутку до 27 млрд м куб газу на рік. Не всі законодавчі зміни приймаються у такому темпі, як би нам хотілося і як передбачено у цій концепції. Сьогодні слабо ведеться робота з розвідки і з розширення газовидобування. Адже переважна більшість тих запасів, які є в Україні, залягає на глибині більше 5 км, і як розвідка, так і власний видобуток можуть бути пов’язані з величезними витратами, бо пробурити свердловину у 1,5 кілометри чи 5 км – є різниця. Тому держава має створювати такі умови, аби стимулювати цю діяльність», – повідомив Тірошко.
За його словами, серед проблем, які виникли у вітчизняному газовидобуванні, є ще й «сплячі ліцензії», тобто ліцензії, які були видані суб’єктам господарювання у попередні роки, але ці суб’єкти їх не використовують.
«Жодна діяльність, ані з розвідки, ані з видобування, не ведеться роками, і це є проблема», – констатує Тірошко.
Нині в Україні добувають близько 20 млрд м куб газу на рік. 75% забезпечує «Укргазвидобування» , решта – «Укрнафта» та приватні газовидобувні компанії. Їх, за словами Тірошко, біля двох десятків. Серед найпотужніших – ті компанії, які входять в орбіту ДТЕК.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас