Як українцям перерахують платіжки після підвищення ціни на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцям перерахують платіжки після підвищення ціни на газ

Енергетика
3964
Україні не вдасться в 2018 році уникнути підвищення ціни на газ для населення.
Цю інформацію підтвердив міністр енергетики Ігор Насалик.
Він заявив, що уряд підніме тарифи на вимогу МВФ, чия місія якраз зараз працює у Києві і буде повертатися до США з відповідними гарантіями від нашої влади — проектом нового Меморандуму.
У меморандумі Україна погодилася на підвищення на 23,5% з нинішніх 6,9 тис. грн/тис. куб. м.
«Однак малоймовірно, що підвищення ціни буде обмежено лише 23,5%. Думаю, що його розтягнуть на кілька етапів і воно буде більш значним. Рівень промислових розцінок в районі 14 тис. грн. можемо побачити не через 2-3 роки, а вже в травні-червні 2019-го», — спрогнозував голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.
Та найбільше експерти побоюються, що разом з новими тарифами Кабмін візьме на себе при підписанні нового Меморандуму (обов’язкова процедура під кожен новий транш) ще й додаткові зобов’язання.
«Нові вимоги можуть стосуватися як внутрішнього ринку газу, так і ринку постачання тепла. Можливо, буде вимога приватизувати сферу житлово-комунального господарства: тепло, вода, вивезення сміття, провести земельну реформу і т. д. Про це вже давно говорять», — зазначив Корольчук.
Чим сильніше буде дорожчати газ для населення — тим більші платіжки вже з жовтня-листопада почнуть приходити людям. Зростуть тарифи на гарячу воду і тепло, як тільки включать батареї. Але подорожчання буде непропорційним, і зараз експерти визначають його масштаби.
За їхніми оцінками, на зростанні газового тарифу на 23,5% опалення та підігрів води подорожчають в середньому на 15-18%. Тобто середня ціна платіжки за двокімнатну квартиру в 1,5-2 тис. грн. підніметься до 1,7-2,4 тис. Але це лише приблизно, оскільки в кожному українському місті свої фіксовані тарифи, і вони залежать від наявності лічильників у будинках.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас