Нафтогаз і Магістральні газопроводи домовились щодо відокремлення оператора ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз і Магістральні газопроводи домовились щодо відокремлення оператора ГТС

Фондовий ринок
275
Наглядові ради НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Магістральні газопроводи України» (МГУ) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо відокремлення оператора газотранспортної системи (анбандлінгу).
Про це повідомляє прес-служба Нафтогазу.
“Укладений меморандум має на меті визначити спільне розуміння процесу анбандлінгу та проміжних заходів, які необхідно буде вжити для реалізації відокремлення оператора ГТС за моделлю OU (відокремлена власність) з повним дотриманням міжнародних зобов’язань України та положень національного законодавства до 1 січня 2020 року. Цей документ має внести ясність у те, як буде проходити процес анбандлінгу, враховуючи відмову Газпрому прийняти нову нормативну базу в Україні та зробити відповідні зміни до контракту на транзит з Нафтогазом, дія якого добігає кінця 31 грудня 2019 року”, – йдеться у повідомленні.
Наглядові ради погодилися, що до цього терміну будь-яка втрата Нафтогазом або Укртрансгазом контролю над активами, які використовуються для транзиту газу, без згоди Газпрому, можуть створити значні фінансові ризики. Це може також поставити під серйозну загрозу надійність постачання газу європейським споживачам. Таким чином, позиція Газпрому унеможливлює проведення процесу анбандлінгу до 1 січня 2020 року.
«Цим документом обидві наглядові ради – Нафтогазу та МГУ – демонструють нашу рішучість разом працювати для того, щоб процес анбандлінгу відбувся, і при цьому забезпечувати високу ефективність транспортування газу. Досягнення цього порозуміння є серйозним кроком на шляху до відокремлення оператора ГТС до 1 січня 2020 року. Своїм першочерговим завданням ми бачимо необхідність гарантувати безпеку газопостачання українським споживачам та забезпечити безперебійний транзит газу до Європи», – заявили Клер Споттісвуд, голова наглядової ради Нафтогазу та Вольтер Больц, який очолює наглядову раду МГУ.
Сторони погодили, що процес анбандлінгу буде координуватися Комітетом з питань етики та відокремлення діяльності з транспортування природного газу наглядової ради Нафтогазу, а представники наглядової ради МГУ будуть виступати як радники комітету. З врахуванням цього, наглядові ради мають намір розробити та запропонувати українському уряду спільний план щодо проміжних заходів для реалізації анбандлінгу ГТС 1 січня 2020 року.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас