НБУ у вересні може підвищити облікову ставку - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ у вересні може підвищити облікову ставку - банкіри

Кредит&Депозит
1130
Національний банк України (НБУ) може у вересні підвищити облікову ставку щонайменше до 18%, вважають банкіри.
“Облікова ставка у вересні може зрости на 0,5%. Підвищення облікової ставки буде опосередковано сприяти послабленню тиску на гривню. Слідом за підвищенням облікової ставки можуть зрости депозитні і кредитні ставки на 0,5%”, – сказав голова правління РВС Банку Владислав Кравець.
Начальник управління фінансового департаменту Укргазбанку Віктор Пастернак також вважає, що НБУ підвищить облікову ставку у вересні.
“Національний банк України може підвищити облікову ставку до 1%. Зараз спостерігається сезонна девальвація гривні, що, у свою чергу, впливає на інфляцію, а підвищення облікової ставки НБУ впливає на стримування інфляції”, – сказав він.
За оцінкою D. Пастернака, підвищення облікової ставки підвищує вартість гривні, але прямого впливу на курс гривні не матиме.
Начальник відділу з роботи з інвесторами банку “Кредит Дніпро” Андрій Приходько також прогнозує зростання облікової ставки.
“Погіршення умов фінансування для України на тлі прискорення девальвації в серпні створює передумови для підвищення облікової ставки. Тому невелике підвищення облікової ставки цілком можливе. Жорстка монетарна політика збільшить прибутковість і привабливість гривневих інструментів, що повинно знизити тиск на курс (гривні) та інфляцію. Зростання облікової ставки прямо вплине на прибутковість ОВДП і депозитних сертифікатів, вплив на ставки за депозитами і кредитами буде більш опосередкованим і з певним часовим лагом”, – сказав він.
А. Приходько також зазначив менш сприятливі умови для залучення країною фінансування порівняно з минулим роком. “Якщо в минулому році Україна залучила $3 млрд від розміщення 15-річних євробондів за ставкою 7,375%, то в цьому році вдалося залучити суму в чотири рази менше ($725 млн) лише на рік і під 9,1%. Ми бачимо явне погіршення умов фінансування для України”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас