Справа добровільна. Як держава хоче легалізувати роботу сімейних ферм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа добровільна. Як держава хоче легалізувати роботу сімейних ферм

Аграрний ринок
548
Після декількох років обговорень і голосування в парламенті президент Петро Порошенко підписав закон, який дозволить фермерам c невеликим присадибним господарством претендувати на державні дотації та пенсійне забезпечення. Крім того, закон допоможе знизити обсяги нелегальної торгівлі сільгосппродукцією.
Європейське село
Як кажуть експерти, які вивчали європейський досвід підтримки сімейних ферм, найбільш цікаві схеми впроваджені в Польщі і Німеччині.
“У Польщі міське населення поступово переїжджає в село. Там кожен, хто працює на землі, отримує компенсацію соціального внеску”, – розповідає Іван Фурсенко, перший заступник керівника виконавчої дирекції Всеукраїнської асоціації сільських рад. – “Молодим сім’ям виділяють компенсацію за кожен гектар землі, який вони обробляють”. Крім того, для тих, хто погоджується вирощувати рекомендовані державою культури, передбачена додаткова компенсація, яка не залежить від зібраного врожаю.
У Німеччині також є механізм прямих виплат фермерам. “Його використовують як інструмент хеджування ризиків і доходів сільськогосподарських підприємств, пом’якшення впливу іноді значних коливань цін на сільгосппродукцію”, – розповідає Артем Ковбель, партнер Kreston GCG. Прямі виплати також служать фінансовою компенсацією за те, що фермери в Німеччині повинні дотримуватися високих вимог в питанні охорони навколишнього середовища, захисту тварин і прав споживача. “У Німеччині держава фактично платить фермерам за те, щоб ті створювали максимально якісний продукт”, – додає Ковбель.
Українська детінізація
В Україні про прямі виплати не йдеться, бо в першу чергу держава має намір вивести з тіні сімейні ферми.
“За попередніми оцінками, згадана новація може стимулювати детінізацію в аграрному виробництві на рівні 10-15% при її активному використанні серед фермерської громади”, – вважає глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.
До прийняття цього закону всі, хто хотів працювати відкрито і мав понад 2 га землі, зобов’язані були оформити ФОП і платити близько 700 грн щомісячного податку. “У нас система оподаткування декларативна. Ті, хто заявляє, що обробляє менше 1 га землі, зобов’язані заплатити лише податок на землю. Але за фактом оброблятися може і 4-5 га. Ось звідси у нас була земля в тіні і тіньова продукція”, – пояснює Павло Коваль, генеральний директор “Української аграрної конфедерації”.
Більшу частину ягідної та молочної продукції, наприклад, в Україні виробляють домогосподарства. “Великий і середній бізнес вкрай рідко на це поле заходив. Там потрібна наймана сила, а вона може бути нерентабельна”, – продовжує Іван Фурсенко. Наприклад, цього року на оптовому ринку 1 кг малини коштував близько 5 грн, а селяни продавали ягоду на найближчих роздрібних ринках по 25 грн за кілограм. Часто ця продукція ніде не враховується. З іншого боку, в такій ситуації приватний фермер не має доступу до державної підтримки. Вони не платять єдині соціальні внески і, отже, не мають права на отримання пенсії.
Відповідно до нового закону, виробники, які обробляють від 2 до 20 га землі і не використовують найманої робочої сили, можуть оформити ФОП за 4 групою оподаткування. Держава також зобов’язується компенсувати виплату ЄСВ протягом 10 років (від 90% внеску в 1-й рік, до 10% – в останній) і ввести мораторій на перевірки діяльності сімейних ферм терміном на 5 років.
Важливо розуміти, що обробляти наділи приватного підприємця можуть найближчі родичі: мати, батько, чоловік/дружина, діти, брати і сестри. Однак найняти на допомогу сусіда в такому випадку вже не вдасться.
Експерти відзначають, що за 8 місяців 2018 року з 1 млрд грн, виділених на допомогу фермерам, освоєно трохи більше 100 млн грн.
По засіках
Сама ідея дати можливість фермерам легально вести бізнес непогана. Однак є питання до її можливого втілення. Багато буде залежати від підзаконних актів, які все ще має ухвалити Кабмін. “Потрібно зрозуміти, як буде проходити компенсація ЄСВ. Механізму зарахування або компенсації цього внеску все ще немає”, – пояснює Іван Фурсенко.
Є ще один спірний момент в процесі впровадження цього закону – виплата субсидій на газ і електроенергію. “У сімейних ферм є право на отримання державних дотацій, але при цьому фермери позбавляються можливості отримувати субсидію на комунальні послуги”, – говорить Павло Коваль. Що стосується Мінсоцполітики, то там не згодні дозволити фермерам отримувати і субсидію, і держдотації. Однак при такій постановці питання фермери швидше віддадуть перевагу збереженню субсидії.
Експерти вважають, що скористаються цим законом далеко не всі люди, які займаються дрібним фермерством. “Новий закон не пропонує суттєвої підтримки фермерства і не вводить ніяких вартих реформ. Тому очікувати, що після його впровадження життя дрібних аграріїв різко зміниться, не варто. Закон – це в першу чергу інструмент боротьби з тінню і спроба наповнити держбюджет”, – вважає Артем Ковбель.
Гра в довгу
Наскільки активно фермери будуть користуватися законодавчим інструментом, багато в чому буде залежати від місцевого самоврядування. Іван Фурсенко впевнений, що якщо процедура буде незрозумілою, ніхто і не подумає відкривати сімейну ферму. Тому тут ключову роль відіграє інформаційна робота з боку місцевих державних адміністрацій та міністерства аграрної політики і продовольства.
“Закон може впорядкувати відносини між фермерами і допомогти в створенні кооперативів, заснованих на сімейних господарствах”, – вважає Зіновій Свереда, президент Українського Кооперативного Альянсу.
Крім цього, легалізація сімейного фермерства може сприяти залученню кредитів на створення невеликих тепличних господарств. Також сімейні ферми зможуть проходити сертифікацію, якщо вони вирощують органічну продукцію.
Варто додати, що швидких змін експерти не чекають. Іван Фурсенко вважає, що на розробку одних тільки підзаконних актів знадобиться не менше шести місяців, а Артем Ковбель нагадує, що дешеві кредити все ще недоступні невеликим виробникам.
Ольга Прядко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас