"Прикривають" інтервенціями: НБУ запевняє, що усуває дисбаланс на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Прикривають" інтервенціями: НБУ запевняє, що усуває дисбаланс на міжбанку

Валюта
1860
Національний банк України (НБУ) з 30 липня провів інтервенції на міжбанківському валютному ринку на $526,6 млн, у тому числі на $215 млн на поточному тижні, і готовий до подальших вливань, щоб не допускати різких стрибків курсу нацвалюти, повідомляється на веб-сайті центробанку.
“Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійного та агропромислового комплексів) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. У даний час спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку з причини сезонних, ситуативних і психологічних факторів”, – зазначено в повідомленні.
Відповідно, НБУ зберігає активну присутність на ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися на поточному тижні у зв’язку з подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією.
“Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією певних факторів, Нацбанк цього тижня щодня виходив з продажем іноземної валюти. Всього таким чином було продано $215 млн, у тому числі $24,8 млн під час валютного аукціону в п’ятницю, завдяки якому попит на валюту був задоволений”, – констатують в НБУ.
Більш того, НБУ продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готовий і надалі здійснювати валютні інтервенції, в разі необхідності.
Разом з тим у повідомленні зазначено, що НБУ в рамках режиму гнучкого курсоутворення згладжує тільки ті значні коливання курсу, які відбуваються внаслідок ситуативних факторів.
“Якщо фактори, які склалися в економіці, вимагають ослаблення або посилення курсу, то він повинен рухатися в потрібному напрямку, і НБУ цьому руху не протидіє. Завдання Нацбанку – не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність його коливань і, отже, запобігти погіршенню очікувань і виникненню ризиків для досягнення інфляційної мети”, – зазначено у повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас