Девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація ліри може мати позитивний вплив на економіку України - НБУ

Валюта
1567
Україна слабо інтегрована у світовий фінансовий ринок, відповідно, напружена економічна ситуація в Туреччині і на світовому ринку особливо не вплине на національну економіку, повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Олег Чурій.
“Через те, що у власності нерезидентів знаходиться незначна частка українських державних облігацій, відтік капіталу з Туреччини і викликаний ним спад апетиту інвесторів до активів країн, що розвиваються, не матиме істотного впливу на Україну, в тому числі на валютний ринок, в короткостроковій перспективі”, – сказав він.
За оцінками НБУ, з часом українська економіка може опосередковано відчути наслідки ситуації в Туреччині через зовнішню торгівлю, оскільки Туреччина є одним з найбільших ринків збуту української продукції (6,4% вітчизняного товарного експорту в 2017 році).
“Стрімка девальвація ліри і, в цілому, проблеми на фінансовому ринку Туреччини, можуть викликати зниження платоспроможного попиту в країні і, відповідно, спричинити скорочення обсягу експорту з України. Крім того, знецінення ліри до долара США може викликати погіршення конкурентоспроможності вітчизняного експорту порівняно з турецькими товарами на третіх ринках”, – пояснив О. Чурій.
Крім цього, заступник голови НБУ нагадав, що США нещодавно підвищили мита на сталь і алюміній з Туреччини. Відповідно, слід очікувати вивільнення частини продукції, що спрямовується в Штати, і, як наслідок, зниження цін на чорні метали у регіоні.
Разом з тим О. Чурій зазначив, що девальвація ліри може мати і позитивний вплив на економіку України.
“Зміцнення гривні щодо ліри може призвести до здешевлення турецької продукції в доларовому еквіваленті (в 2017 році на Туреччину припадало 2,6% товарного імпорту в Україну). Це не тільки зменшить обсяг імпорту в грошовому вираженні, але й стане хорошою новиною для українських споживачів в цілому. Зокрема, це стосується турецьких овочів і фруктів, одягу і взуття, які мають істотну вагу у споживчому кошику в Україні”, – прокоментував він.
В цілому, заступник голови НБУ зазначив, що розвиток економічної ситуації в Туреччині несе важливі уроки для України.
“По-перше, це показовий приклад, наскільки важливим є забезпечення інституційної та операційної незалежності центрального банку. По-друге, це свідчить про безуспішність застосування монетарної політики для стимулювання економічного зростання в умовах інфляційного тиску. По-третє, це показує, наскільки загрозливими можуть виявитися макроекономічні дисбаланси, зокрема, високий розмір дефіциту поточного рахунку платіжного балансу, в умовах стрімкого відтоку капіталу”, – підкреслив О. Чурій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас