НАБУ виграло суд над компанією Коломойського у справі виведення 3 мільярдів з "Укрнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАБУ виграло суд над компанією Коломойського у справі виведення 3 мільярдів з "Укрнафти"

Енергетика
326
Верховний Суд визнав недійсними 60 договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, укладених між “Укрнафтою” і компанією “Котлас” на загальну суму 2,94 мільярда гривень.
Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро.
“Зокрема, суд залишив без змін постанову суду апеляційної інстанції за позовом НАБУ до ПАТ “Укрнафта” і ТОВ “Котлас” про визнання недійсними зазначених договорів”, – повідомляє НАБУ.
НАБУ вказує, що “Укрнафта” отримала законні підстави для стягнення 2,94 млрд грн з метою відшкодування заподіяної шкоди.
В рамках кримінальної справи НАБУ розслідувала факти зловживань в “Укрнафті” з метою заволодіння сирою нафтою на загальну суму понад 7,7 млрд грн.
Як відомо, в 2015 році в. о. голови правління “Укрнафти” Олексій Кущ і директор департаменту реалізації Анатолій Таранець уклали 71 договір купівлі “Укрнафтою” нафтопродуктів у фірми “Котлас” на суму 3,49 млрд грн.
Кожен з цих договорів не перевищував розмір 50 млн грн, що дозволило обійти формальну вимогу погоджувати угоди понад 50 млн грн з наглядовою радою.
60 договорів на суму 2,94 млрд грн суд визнав ідентичними за змістом і такими, що свідомо укладені для обходу вимоги узгодження з наглядовою радою.
“Укрнафта” здійснила передоплату за цими договорами в липні 2015 року, але термін поставки нафтопродуктів за більшістю з них визначено до 31 грудня 2018 року. Відстрочка поставки товару була надана додатковими угодами, підписаними в листопаді 2015 року.
“Укрнафта” в 2015 році видала ще 20 компаніям аванси за поставку нафтопродуктів на суму близько 4 млрд грн, яка все ж не відбулася.
Всього з “Укрнафти” в 2015 році шляхом безоплатних відвантажень нафти і авансів за нафтопродукти було виведено на афілійовані з групою “Приват” Ігоря Коломойського компанії близько 15 млрд грн.
Як повідомлялося, “Укрнафта” подала в суд 6 позовних заяв з проханням зобов’язати ТОВ “Прикарпаттянафтотрейд”, “Котлас”, “Техтрейд груп”, “Галнафта”, “Гарант-УТН” погасити перед нафтовидобувною компанією заборгованість в загальній сумі 7,587 млрд гривень.
За даними ЗМІ, власниками ТОВ “Котлас” є офшори, які пов’язані з групою “Приват” Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
Зокрема, вони фігурували в справі про виведення 1,8 млрд доларів з “Приватбанку” за фіктивними контрактами в 2014 році.
“Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. “Нафтогазу України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами “Приватбанку”, – близько 42% акцій.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас