Теорію відносності Ейнштейна перевірено поблизу надмасивної чорної діри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Теорію відносності Ейнштейна перевірено поблизу надмасивної чорної діри

Технології&Авто
2238
Європейська Південна Обсерваторія (ESO) повідомляє про те, що дослідникам вперше в історії вдалося виконати успішну перевірку загальної теорії відносності Ейнштейна поблизу надмасивної чорної діри.
Мова йде про так зване гравітаційне червоне зміщення. Дуже сильне гравітаційне поле чорної діри «розтягує» світлові хвилі, що випускаються зіркою, що знаходиться поблизу, і робить їх довшими. Цей ефект був передбачений Альбертом Ейнштейном при розробці загальної теорії відносності.
Дослідники спостерігали за областю в центрі Чумацького Шляху, де на відстані 26 тис. світлових років від нас розташовується надмасивна чорна діра. Цей гравітаційний монстр масою в чотири мільйони Сонць оточений невеликою групою зірок, які обертаються навколо нього з високою швидкістю. Використовуючи інструменти на Дуже Великому Телескопі (VLT) ESO, вчені змогли відстежити рух однієї з цих зірок – світила з позначенням S2.
Дослідники порівняли положення і швидкості зірки S2, виміряні різними інструментами в різний час, з передбаченнями, зробленими на основі загальної теорії відносності. Було встановлено, що зміна довжини хвилі світла, що приходить від S2, в точності узгоджується з передбаченнями загальної теорії відносності Ейнштейна.
«Спостереження, виконані на Дуже Великому Телескопі ESO, вперше виявили передбачені загальною теорією відносності Ейнштейна особливості руху зірки в дуже сильному гравітаційному полі надмасивної чорної діри в центрі Чумацького Шляху. Цей довгоочікуваний результат – найвище досягнення 26-річних спостережень центру Галактики на телескопах ESO в Чилі», – йдеться в публікації.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас