Ярослав Кабін: купівля облігацій. Що необхідно знати? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ярослав Кабін: купівля облігацій. Що необхідно знати?

Фондовий ринок
1897
Грошові вкладення включають в себе такі види інвестування як відкриття ощадних рахунків (депозитів) і купівля облігацій. Розповім про те, як правильно розподілити свої активи і про що потрібно знати, якщо ви вирішили купити облігації.
Облігації є альтернативою інвестиціям у банківські вклади, золото, нерухомість. До облігацій відносяться боргові цінні папери держави (ОВДП), а також цінні папери органів місцевого самоврядування та підприємств. Розміщуючи облігації, такі позичальники зобов’язуються розрахуватися з покупцями облігацій (кредиторами) в зазначений у проспекті емісії облігацій термін, заплативши обумовлені відсотки.
Найнадійнішим інструментом заощадження і накопичення грошей є державні цінні папери, зокрема, облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Поширеною є думка про те, що цей інструмент недоступний для фізичних осіб і працювати з ним можуть тільки банки і професійні учасники фондового ринку. Насправді фізичній особі придбати ОВДП досить просто.
Для цього необхідно відкрити рахунок у цінних паперах в банку або фінансовій компанії, яка має ліцензію НКЦПФР (Національна Комісія з Цінних Паперів та Фондового Ринку) на здійснення депозитарної діяльності, підписати договір на брокерське обслуговування з торговцем цінними паперами.
Така компанія повинна мати ліцензію НКЦПФР на брокерську і дилерську діяльність, а також хорошу репутацію на ринку.
Останній крок – вибрати цінний папір для інвестування – гривневу або валютну ОВДП, з різними термінами до погашення – і оплатити купівлю цінних паперів.
 
При виборі компанії торговця цінними паперами потрібно звернути увагу на такі ключові параметри: історія компанії, кількість клієнтів, обсяг операцій на біржі, рейтинги національні і міжнародні.
Ключовою перевагою ОВДП є їх прибутковість – виплати мають 100% державну гарантію. При цьому мінімальний обсяг коштів для інвестування може становити всього 1000 гривень, але щодо економічно вигідних інвестицій поріг становить від 500 тисяч гривень.
Прибутковість у гривні становить 17-17,5% річних.
В основному, ОВДП випускаються на термін від 1 року до 5 років. Останнім часом Міністерство фінансів України почало випускати ОВДП і на коротші терміни: 3 і 6 місяців. Процентні виплати (купон) виплачується раз на півроку або при погашенні цінних паперів (при коротких випусках).
Після скасування з 01.01.2017 р. податку на доходи фізичних осіб, інвестування в ОВДП стало ще більш привабливим, оскільки доходи від ОВДП не обкладаються податком 18%, але військовий збір в розмірі 1,5% все ж потрібно платити.
Вкладати кошти в ОВДП можна як у валюті, так і в гривні.
Важливо враховувати, що валютні ОВДП служать страховкою від девальвації. У цьому випадку інвестор отримує дохід в середньому 4-5% річних. Досить невелика кількість банків готові запропонувати такі ставки в валюті.
ОВДП дають можливість отримати додатковий дохід в разі зниження рівня прибутковості ринку шляхом дострокового продажу цінних паперів. Тобто в разі необхідності ОВДП можуть бути продані в будь-який момент, в той час як депозитний договір часто не може бути розірваний достроково. ОВДП є також одним з найбільш надійних інструментів застави.
У порівнянні з депозитами «візит» на ринок цінних паперів є більш складним.
Процедура купівлі ОВДП фізичною особою при зверненні до компанії – торговця цінними паперами включає ідентифікацію клієнта, відкриття рахунку в цінних паперах, а також підписання договору на брокерське обслуговування. Необхідно визначити конкретні цінні папери для купівлі і провести саму операцію з їх купівлі.
Мінусом при вкладенні коштів в облігації є комісії, які потрібно платити посередникам для проведення операцій.
Сюди входить: комісія брокера за кожну операцію з купівлі або продажу цінних паперів (100-500 грн), комісія за переказ грошей для оплати цінних паперів (1% від суми операції), плата за послуги депозитарію за зберігання цінних паперів, а також за послуги з переказу коштів при виплаті купона і погашення цінних паперів.
Тому інвестиції в облігації вигідні при можливості інвестування значних сум (від 500 тис. гривень або 100 тис. доларів при купівлі валютних ОВДП).
Перевагою депозиту є, безумовно, простота в оформленні, а також оперативність. Процес купівлі облігацій більш тривалий.
Крім цього, у випадку з облігаціями є ризик реструктуризації, що є ще одним мінусом при таких інвестиціях.
Ярослав Кабін, директор департаменту казначейства Ідея Банк
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас