Як дорожчав хліб за півроку – офіційні та експертні дані — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як дорожчав хліб за півроку – офіційні та експертні дані

Аграрний ринок
369
За перші шість місяців поточного року хліб в Україні, згідно з офіційними даними, став дорожче на 7-8%. Водночас, незалежний моніторинг цін указує, що реальне подорожчання могло становити 28%.
Про це повідомив директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.
“За даними офіційної статистики, усі види хліба подорожчали за перші шість місяців поточного року від 7% до 8%. Так, зокрема, житній хліб, пшеничний хліб із борошна вищого гатунку і батон подорожчали на 7%, а пшеничний хліб із борошна першого гатунку – на 8%. За цей проміжок часу пшеничний хліб із борошна вищого гатунку додав 1,3 грн і коштує на кінець червня 19,4 грн за кілограм, пшеничний хліб із борошна першого гатунку став дорожчим на 1,2 грн і його вартість складає 15,4 грн, житній хліб – на 1,1 грн і продається він у середньому по країні по 16,2 грн за кілограм, а батон додав 70 коп та його ціна складає 11 грн за 0,5 кг”, – зазначив експерт.
При цьому, він також уточнив, що подорожчання більш догорогих сортів хліба відбувалося значно меншими темпами.
Якщо в цілому оцінити вартість хлібного кошика, то, згідно з даними Держстату, на кінець червня 2018 року він коштував 62 грн, тоді як на початку року його вартість становила 57,7 грн. Тобто хлібний кошик за І півріччя подорожчав на 7%, або на 4,3 грн. До хлібного кошика умовно були включені по 1 кг пшеничного хліба з борошна вищого та першого гатунку, 1 кг житнього хліба та 0,5 кг батона.
Водночас, за власним моніторингом асоціації, а також за даними Інфляційного барометра Мінекономрозвитку подорожчання було значно більшим.
“Так, тільки з 1 березня по 1 липня цього року, тобто за чотири місяці, за власним моніторингом асоціації у найбільших містах білий хліб подорожчав на 17%, а чорний – на 10%”, – зазначив Дорошенко.
За даними ж Інфляційного барометра Мінекономрозвитку за І півріччя білий хліб додав 28%, а чорний – 20%.
“Тобто дані державної статистики, на наш погляд, занижені”, – зазначив експерт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас