Максим Пархоменко: чи чекати скасування гарантій щодо валютних депозитів? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: чи чекати скасування гарантій щодо валютних депозитів?

Кредит&Депозит
1734
Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів Костянтин Ворушилін виступив за скасування гарантій щодо валютних депозитів. Чи знайде така ініціатива відгук у уряду?
У світі наразі досить погано ставляться до практики гарантій держави і компенсацій їм різних ризиків.
До 2008 року держави не втручалися в роботу системи різних банків, але після кризи 2008 року уряди зрозуміли, що розмір банків став таким, що при їх катастрофі не виживе система в цілому.
У зв’язку з цим держава і витягує їх з прірви за всяку ціну. Для України дана практика є схожою.
Це при тому, що багато банків при ліквідації мають величезну прірву в своєму бюджеті, яка не покриває їхніх зобов’язань перед своїми клієнтами.
У зв’язку з цим держава просто починає залучати додаткові кошти з бюджету для покриття боргів вкладників перед банками, адже резерви фонду гарантування вкладів на практиці не можуть компенсувати втрати вкладників.
Водночас ініціативи Фонду гарантування вкладів у скасуванні гарантій щодо валютних депозитів не знайдуть відгуку у уряду в найближчому періоді.
По-перше, напередодні виборів такі значні зміни не будуть прийматися через розголос ЗМІ і репутаційні ризики, які даними ініціативами будуть викликані.
Важливо зазначити, що в нашій країні на прикладі ситуації з банком Михайлівським держава все-таки йде назустріч вкладникам, які навіть не підпадають під компенсації. І це з боку економіки і бюджету є вкрай негативним моментом, оскільки при роботі з депозитами банки на щорічній основі роблять відрахування до Фонду гарантування вкладів. Їх розмір визначається обсягом депозитів на балансі банку, а також розміром самого банку.
Це, в свою чергу і має формувати бюджет Фонду. Але у випадку з Михайлівським, при компенсації вкладникам ФГВФО не мав до них ніякого стосунку, оскільки за своєю суттю депозитів у даного банку, як виявилося, і не було.
Клієнти укладали угоди з афілійованою інвестиційною компанією, яка і приймала кошти під депозит, прикриваючись вивіскою в банку.
Природно, ніяких відрахувань до Фонду не було і покривати збитки вкладників-інвесторів банку повинні будуть вже платники податків. В цьому випадку потрібно розуміти, що ці кошти будуть вилучені з цільових програм уряду або просто надруковані, що в свою чергу ще більше роздує інфляцію.
Новації, які зараз були оголошені урядом в цілому, є продовженням реформування банківської системи.
Так, з наступного року уряд збирається почати підготовку до продажу багатьох державних банків і збільшити суми гарантування вкладів до 600-800 тисяч гривень.
Наразі в наших банках середній вклад становить близько 10 тисяч гривень.
Збільшення компенсації дозволить багатьом банкам залучити більші суми під депозити й збільшити середній чек до вищих значень.
У той же час, поточні відрахування повністю дозволяють збільшити цю суму.
Парламентарії пропонують підвищити розмір гарантій до європейських норм, компенсація згідно з якими зараз становить 100 тисяч євро.
У випадку з Україною підвищення до позначки в 3 млн гривень (тобто приблизно ті ж 100 тисяч євро) викличе збільшення розміру відрахування з 0,5% середньої суми щоденних балансових залишків на рахунках вкладів до 2,5%.
Це викличе падіння загального відсотка доходу від поточних депозитів.
В рамках новації до наступного року Ощадбанк також повинен почати робити відрахування в ФГВФО, при цьому платежі з його боку будуть найбільшими, оскільки у даного банку залишки коштів є найбільшими.
Разом з тим, уряд не гарантуватиме повністю вклади Ощадбанку на 100%, а лише в розмірі гарантій.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас