Митниця дає добро: поліція буде виявляти «прострочені» євробляхи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митниця дає добро: поліція буде виявляти «прострочені» євробляхи

Технології&Авто
3853
Поліції дали доступ до митних баз, за якими вони зможуть виявляти автомобілі на єврономерах з перевищеними термінами тимчасового ввезення. А щоб підвищити ефективність служб, поліцейським дозволили цілодобово чергувати на митних постах, щоб контролювати роботу колег. Що в теорії має звести до мінімуму спроби дати хабар митнику, щоб той не помітив прострочену євробляху.
«Поліцейські мають право цілодобово перебувати в зонах митного контролю в пунктах пропуску через державний кордон та в інших місцях митної території України, в яких органи Державної фіскальної служби здійснюють митні формальності (зони митного контролю), з метою виявлення фактів порушення митних правил. Поліцейські і посадові особи Міністерства внутрішніх справ мають право доступу до автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор – 2006», — йдеться у постанові КМУ № 479, яка набрала чинності.
Чиновники не приховують цілей. У документі прямо зазначено, що експериментальний проект повинен перешкодити ухиленню від сплати митних платежів. Починаючи з 1 вересня 2018 року, звіти про результати спільної діяльності поліції, фіскалів і митників будуть подавати щомісяця.
Напружилися і готуються до мітингів
Не дивно, що власники євроблях відразу напружилися – для них взаємодія поліції і митників загрожує обернутися серйозними неприємностями. Водіїв будуть виявляти тепер не тільки на митних постах, але і на дорогах, за допомогою автоматизованої системи «Рубіж». Прострочені автомобілі саме зараз вносять в базу.
«Ми всі чекаємо початку, щоб побачити, як воно насправді буде. Які варіанти уникнути покарання – поки що не відомо, все будемо знати тоді, як почнуть зупиняти. Поки що говорять, що триває завантаження даних», – розповіли нам в громадській організації «АвтоЄвроСила».
У разі, якщо власників евроблях почнуть масово виловлювати на дорогах, штрафувати і забирати автомобілі, активісти готові до радикальних дій – перекривати дороги, влаштовувати акції і пікети біля Верховної Ради, Міністерства внутрішніх справ та ін.
Основний аргумент активістів – поліція не має повноважень штрафувати автомобілі за прострочені строки тимчасового ввезення. Перевіряти повинні тільки в зоні митного контролю, впевнені власники «євроблях».
З цим згодні і юристи. Але при цьому відзначають, що правоохоронці можуть чергувати на дорогах на пару з митниками, які і будуть виписувати штрафи після зупинки авто поліцейськими.
«Саме по собі спрацьовування «Рубежу» не є законною причиною для зупинки. У Законі про поліцію така не значиться. До того ж система може просто не зреагувати на автомобіль на іноземних номерах. У Росії працює схожа система, і там вона інші номери, крім російських, не сприймає», – розповів UBR.ua юрист Володимир Блащук.
Якщо «Рубіж» все ж таки буде спрацьовувати на прострочені єврономери, юрист не виключає, що на старті пілотного проекту будуть зупиняти не всіх. Потрібний час, щоб внести в базу тисячі порушників митного законодавства.
Правозахисники нагадують, що, згідно зі ст. 470 Митного кодексу України, за перевищення встановленого строку транзитного переміщення автомобіля передбачена відповідальність у розмірі від 170 грн. до 8,5 тис. грн., залежно від тривалості терміну перевищення.
А за порушення терміну тимчасового ввезення, відповідно до ст. 481, – штраф вже варіюється від 850 грн. до 17 тис. грн.
Якщо зловлять вдруге на тому ж порушенні – наслідки можуть бути і більш серйозні, кажуть юристи. І позбавлення водійських прав – ще не найстрашніше.
«Санкції можуть доходити аж до конфіскації авто, залежно від характеру порушень. У митниці є бази даних всіх транспортних засобів, які перетинають кордон в тому чи іншому митному режимі. А ось чи нададуть поліції доступ до всієї бази, чи тільки допрострочених, – поки що питання», — відзначив у бесіді з UBR.ua автоюрист Вадим Володарський.
Денис Вергун
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас