Випереджувальне зростання держбанків загрожує накопиченням в секторі системних ризиків - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Випереджувальне зростання держбанків загрожує накопиченням в секторі системних ризиків - НБУ

Казна та Політика
524
Подальше зростання державних банків швидше ринку загрожує накопиченням в секторі системних ризиків, попереджає директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Віталій Ваврищук.
“Банківський сектор України після кризи став більш концентрованим. Поки рівень концентрації можна порівняти з показниками банківських систем країн Центральної та Східної Європи, він не критичний. Але якщо держбанки будуть і далі рости швидше ринку, можуть накопичуватися додаткові системні ризики для цілого сектора”, – сказав він в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
Крім цього, додав В.Ваврищук, якщо держбанки постійно зростають швидше, ніж ринок, це означає, що є ризики, які вони недооцінюють.
“Для нас це важливе питання, оскільки ми бачимо, що до теперішнього часу таке зростання мало багато зворотних ефектів: це і погіршення якості кредитного портфеля, і підвищення процентних ставок по депозитах, і зниження чистих процентних доходів”, – пояснив співрозмовник агентства.
За його словами, НБУ розуміє, що повністю перебудувати бізнес-модель держбанків за короткий період неможливо, і вважає поточну ситуацію некритичною.
“Ми поки не бачимо фундаментальної проблеми. Навіть якщо щиро намагатися це зробити (знизити активність на ринку – ІФ), то продовжуватимуться певні інерційні процеси, які складно розвернути”, – пояснив він.
Водночас В.Ваврищук нагадав про схвалену урядом стратегію розвитку держбанків, одна з цілей якої – скорочення їх частки на ринку, і підкреслив: “Нас цікавить не тільки вихід держави з капіталу банків, а й доля банків-гігантів (ПриватБанк, Ощадбанк і Укрексімбанк, – ред.) на українському ринку загалом”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас