В Україні збільшився розмір аліментів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні збільшився розмір аліментів

Казна та Політика
4225
Закон про держбюджет на 2018 рік передбачає підвищення прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. З 1 липня він становить 1 777 гривень, що на 77 гривень більше, ніж станом на 1 січня.
Зміни, відповідно, торкнулися і основних соціальних і демографічних груп населення, а саме:
  • для дітей у віці до 6 років прожитковий мінімум збільшився на 67 гривень з 1492 до 1559 гривень;
  • для дітей у віці від 6 до 18 років – на 84 грн з 1860 до 1944 гривень;
  • працездатних осіб – на 79 гривень з 1762 до 1841 гривні;
  • осіб, які втратили працездатність: на 62 гривнв з 1373 до 1435 гривень.
Відзначено, що Сімейний кодекс передбачає розмір аліментів не менше ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Отже, з липня поточного року розмір аліментів також буде підвищено.
Депутати Верховної ради підтримали в другому читанні законопроект №8296 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».
Передбачається посилити відповідальність за несплату аліментів і збільшити термін звернення і період, за який можуть бути стягнуті аліменти. Посилення відповідальності за несплату з метою захисту хворих дітей проектом пропонується зменшення сукупного розміру заборгованості за несплату аліментів до трьох місяців для призначення суспільно корисних робіт.
У разі вчинення повторного протягом року адміністративного правопорушення, пов’язаного з несплатою аліментів, передбачається застосування адмінстягнення у вигляді суспільно корисних робіт на термін від 240 до 360 годин Щодо осіб, які ухиляються від відбування адмінстягнення у вигляді суспільно корисних робіт, проектом пропонується встановити адміністративну відповідальність і передбачити покарання у вигляді адмінарешту терміном до 10 діб, а в разі злісного ухилення – кримінальну відповідальність і передбачити покарання у вигляді позбавлення волі терміном до двох років.
Положеннями законопроекту передбачено і покладання на засуджених до обмеження або позбавлення волі обов’язку працювати з метою забезпечення належного виконання рішень суду про стягнення аліментів на утримання дитини.
Проектом до тримісячної зменшується сума сукупної заборгованості зі сплати аліментів на утримання хворої дитини для винесення держвиконавцем постанови про встановлення тимчасових обмежень боржника у праві виїзду за межі України, в право керування транспортними засобами, в праві користування зброєю і в праві полювання (стаття 71 Закону).
Також вводиться нарахування штрафів при наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів на рік (20% від суми несплачених аліментів), за два роки (30% від суми несплачених аліментів), за три роки (50% від суми несплачених аліментів). Документом передбачається автоматизований арешт коштів боржника за виконавчим провадженням про стягнення аліментів в порядку, визначеному Міністерством юстиції за погодженням з Національним банком України.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас