Анастасія Сварич: банки Кіпру. Чи готові вони кусати руку, яка їх годує? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анастасія Сварич: банки Кіпру. Чи готові вони кусати руку, яка їх годує?

Кредит&Депозит
683
У зв’язку з останніми подіями стала з’являтися інформація про те, що кіпрські банки масово чистять портфелі, і деяким клієнтам незабаром закриють рахунки.
Та чи відповідає ця інформація дійсності, і чи будуть кіпрські банки «кусати руку, яка їх годує»?
Кожен самостійно складе свою думку. Я ж вирішила з’ясувати це питання напевно і звернулася до наших партнерів, які знають і володіють більш чіткою картиною того, що відбувається.
Отже, у кожної медалі є два боки:
  • З одного боку, зобов’язання кіпрських банків дотримуватися рекомендацій Центробанку Кіпру.
  • З іншого – небажання відмовлятися від клієнтів, які приносять прибуток.
Банкам Кіпру вже багато років доводиться балансувати, щоб триматися на плаву.
Для того щоб зрозуміти, що відбувається зараз і чому – необхідно повернутися на кілька років назад.
Ще якихось 5 років тому відкрити рахунок в банку Кіпру (як, напевно, і в більшості банків) було нескладно.
Першим «посиленням вимог» стало те, що банки Кіпру почали просити надати звітність компанії (не аудовану).
Клієнти були вкрай незадоволені, але з цією вимогою змирилися. Хоча для багатьох, чиї компанії зареєстровані в юрисдикціях, де звітність подавати не потрібно, надання звітності стає причиною відмови від роботи з вищезазначеними банками.
І не тому, що дійсно є, що приховувати, а тому, що звикли багато працювати «по-старому», коли все було просто, і банки крім корпоративних документів та паспортів бенефіціара та розпорядника щодо рахунку більше нічого не просили.
Таким чином відсіявся певний пул клієнтів.
Наступною хвилею стали щорічні рев’ю. Оновлення інформації щодо профайлів проводилися і раніше, але у деяких банків вони стали, радше, схожими на допити.
Зараз нова хвиля «посилення вимог». Але, на скільки нам стало відомо, поки що кіпрські банки не отримували жодних рекомендацій щодо більш ретельної перевірки клієнтів, після якої можна було б мати привід для закриття рахунку.
Єдине, що банки будуть вимагати додатково, як при відкритті рахунку (для компаній з історією), так і при щорічному рев’ю, так це аудована звітність (для всіх компаній, незалежно від юрисдикції, в якій компанія була інкорпорована).
Чи так сильно Кіпр «закручує гайки»?
Варто зазначити, що вимоги щодо надання звітності для компаній, зареєстрованих в офшорних юрисдикціях, ввів не тільки Кіпр. Це правило діє, наприклад, навіть у деяких Банках Ліхтенштейну.
Величезною перевагою банків Кіпру, як і раніше, є широка мережа представництв, що дозволяє відкрити рахунок без виїзду за кордон. Також співробітники представництв часто допомагають у вирішенні деяких питань.
Давно час визнати, що якщо ви не всесвітньо відома компанія, то банки не вишикуються в чергу, щоб мати можливість дістати вас як клієнта.
Швидше за все, вам доведеться обирати (і добре, якщо буде з чого) серед банків, які будуть готові прийняти вас на обслуговування.
Ви можете і не бути «великою рибою», яку так хочуть роздобути банки. Але якщо ви зможете грати за новими правилами і бути з банками «на одній хвилі» – станете тим клієнтом, якого банк в жодному разі не захоче упустити. В даній ситуації успіх залежить від швидкості адаптації до нових обставин.
Анастасія Сварич, партнер Stron Legal Services
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас