Галина Пилипенко: Справи готівкові. Про останні зміни в касових операціях - 2018 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Галина Пилипенко: Справи готівкові. Про останні зміни в касових операціях - 2018

Казна та Політика
1142
Фінансовий ринок сколихнула новина про зміни в порядку здійснення касових операцій. Розберімося, що нового для бізнесу і громадян несе зазначена ініціатива НБУ.
Справді, правлінням Національного банку України було ухвалено Постанову від 24.05.2018 р. №54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», зокрема до Постанови №148 від 29.12.2017 р., якою затверджено Положення про ведення касових операцій у національній валюті України», і до самого цього Положення.
Перехідний період
Пункт 12 Положення зобов’язав підприємства і установи розробити і затвердити локальним нормативним актом порядок оприбуткування готівки в касі, а пункт 50 наказує підприємствам розробити і затвердити порядок розрахунку ліміту каси. Ці положення стали нововведеннями, порівняно з порядком, який діяв до 2018 року, затверджений Постановою правління НБУ від 15.12.2004 р. за №637.
Однак, строки виконання зазначених зобов’язань встановлені не були. Нещодавніми змінами передбачено, що згадані внутрішні документи підприємствам слід затвердити не пізніше ніж 30 червня 2018 р.
Крім того, до того ж 30 червня для бізнесу встановлено певний перехідний період, протягом якого суб’єкти можуть використовувати в роботі ті форми касових документів (відомостей на виплату грошей, прибуткового та видаткового касових ордерів, журналу їх реєстрації, касової книги тощо), які були затверджені ще порядком 2004 року, а також користуватися лімітами каси, встановленими ще відповідно до «старого» порядку.
Нове в оприбуткуванні готівки
Для бізнесу також уточнено порядок оприбуткування готівки в касі. Фактично в положенні проведено поділ варіантів обліку руху готівки залежно від суб’єктів обліку і документів, за якими проводиться оформлення касових розрахунків:
1) підприємства/установи та їх відокремлені підрозділи, що оприбутковують готівку в повній сумі її надходжень у касовій книзі на підставі касових ордерів;
2) фізичні особи-підприємці, які оприбутковують готівку в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів на підставі товарних чеків/квитанцій;
3) відокремлені підрозділи юридичних осіб та фізичні особи-підприємці, які оприбутковують готівку в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування і роздрукування фіскальних звітних чеків, підклеювання їх на відповідні сторінки Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) або внесення даних розрахункових операцій у КОРО.
До речі, тепер в Положенні про ведення касових операцій міститися варіанти використання КОРО:
  • для підклеювання і зберігання фіскальних звітних чеків (при використанні РРО);
  • для здійснення операцій на підставі розрахункових квитанцій (якщо РРО не працює з причини виходу з ладу або відключення електроенергії);
  • обліку ремонту або технічного обслуговування РРО.
Ну і, крім того, в Положенні тепер передбачено, що готівка може оприбутковуватися також і шляхом запису про її надходження у книзі обліку доходів, а значить, що НБУ виправив допущену наприкінці 2017 року помилку, і тепер положення може повною мірою поширюватися на фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку.
Зміни в розрахунках з участю фізичних осіб
Щодо розрахунків з участю фізичних осіб якихось кардинальних змін не відбулося. Внесеними змінами просто більш детально описано варіанти розрахунків, в яких беруть участь фізичні особи.
Вони представлені як розрахунки:
1). Фізичних осіб з суб’єктами господарювання (до 50 000 грн включно на день за одним або кількома платіжними документами).
2). Фізичних осіб між собою за договорами, що підлягають нотаріальному засвідченню (до 50 000 грн включно).
Положенням встановлено, що платежі на суму, яка перевищує встановлений ліміт, проводяться при розрахунках фізичних осіб із суб’єктами господарювання через банки або фінансові установи:
- шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок;
- внесенням готівки в касу банку або фінустанови для зарахування на рахунок в банку.
Розрахунки ж фізичних осіб між собою на суму понад встановленого максимуму слід проводити шляхом переказу коштів на поточні рахунки, у тому числі на депозит нотаріуса або окремий поточний рахунок в національній валюті.
В іншому ж зміни, внесені Постановою від 24.05.2018 р. №54, спрямовані на приведення Положення про ведення касових операцій у національній валюті України у відповідність до норм чинного законодавства, і не повинні значно позначитися на звичному порядку ведення бізнесу і повсякденного життя громадян з урахуванням норм, що діяли раніше.
Галина Пилипенко, старший юрист Практики оподаткування та бізнес-ефективності АТ Juscutum
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас