Вчені змогли відстежити 10 тисяч генів у клітині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені змогли відстежити 10 тисяч генів у клітині

Технології&Авто
271
Нова технологія, яку представили вчені з Каліфорнійського технологічного інституту, дозволяє одночасно побачити понад 10 тисяч генів в одній клітині. Раніше фахівці, за допомогою існуючих методів, могли спостерігати тільки за чотирма. Це відкриття допоможе досконально вивчити процеси, які відбуваються в організмі людини.
Технологія, яка отримала назву seqFISH, дозволяє відображати 10 421 генів; вчені уточнюють, що це приблизно половина від загального числа генів ссавців в одній клітині. У процесі редагування деякі області, що називаються інтронами, вирізаються. При транскрипції вони виробляються раніше від інших, даючи уявлення про те, що робить клітина в момент експресії генів. Тому команда вчених вирішила зосередити своє дослідження саме на них.
Для того, щоб відстежити кожен інтрон, вчені дали їм унікальні позначення, які були помітні за допомогою мікроскопа. Спостерігаючи за ними, вони змогли побачити, які гени включені в окремих клітинах, наскільки сильно вони виражені і де розташовані.
Також, оскільки інтрони залишаються там, де фізично розташований ген, позначення вчених дозволяють дослідникам візуалізувати, де саме в хромосомі вони розташовані. Через це, наприклад, вдалося з’ясувати, що найактивніші гени, що кодують білки, розташовані на поверхні хромосоми, а не всередині неї, як вважалося раніше.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас