"Нафтогаз" пропонує розділити активи "Укрнафти" або реструктуризувати її податкові борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" пропонує розділити активи "Укрнафти" або реструктуризувати її податкові борги

Енергетика
226
НАК “Нафтогаз України” пропонує два механізми виведення ПАТ “Укрнафта” з кризового стану – поділ активів компанії або реструктуризацію її податкових боргів, йдеться в листі НАК на адресу Кабінету міністрів, копія якого була надана “Нафтогазом” на запит депутата Ради Вікторії Войцицької.
Згідно з документом, шлях, який передбачає поділ активів “Укрнафти”, включає три етапи: класифікацію активів “Укрнафти” на кластери – “газовий” (видобуток газу), “нафтовий” (видобуток, переробка нафти і продаж нафтопродуктів) і “інфраструктурний” (трубопроводи); незалежну оцінку вартості кожного з кластерів; викуп окремих кластерів акціонерами “Укрнафти” з погашенням за рахунок отриманих коштів боргів “Укрнафти” перед бюджетом.
Як зазначено в документі, після завершення юридичного аналізу та затвердження фінального звіту про оцінку активів, наглядова рада “Укрнафти” зможе прийняти рішення про подальше структурування процесу поділу активів.
В “Нафтогазі” вважають, що поділ активів “Укрнафти” дозволить погасити борги компанії перед держбюджетом, зберегти цілісний майновий комплекс підприємства з його передачею власникам, здатним удосконалити його роботу. На думку НАК, роздільне ведення бізнесу, яке не потребує узгоджень між “Нафтогазом” і екс-власниками “Приватбанку” при управлінні “Укрнафтою”, позитивно позначиться на привабливості групи “Нафтогаз” для іноземних інвесторів.
Другий шлях виведення “Укрнафти” з кризи, запропонований НАК, передбачає зупинку ДФС нарахування штрафних санкцій та списання вже нарахованих штрафів при виконанні “Укрнафтою” умов реструктуризації податкового боргу.
В “Нафтогазі” зазначають, що шлях з реструктуризацією боргів вимагає внесення змін до законодавства, в т.ч. до Податкового кодексу.

Довідка Finance.ua:

  • “Укрнафта” є найбільшою нафтовидобувною компанією країни.
  • НАК “Нафтогаз України” належить 50% + 1 акція “Укрнафти”, групі компаній, пов’язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, – близько 42% акцій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас