Російські банки в Україні пропонують націоналізувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки в Україні пропонують націоналізувати

Фондовий ринок
2850
Українські банки і підприємства з російським капіталом можуть примусово передати державі. Таку пропозицію містить законопроект №8340, який 8 травня вніс до Верховної Ради нардеп Роман Зварич.
«По суті проект пропонує встановити можливість проводити націоналізацію таких компаній. Але, думаю, що навіть якщо закон буде прийнятий, його норми діятимуть в рамках конституційного застереження. Тобто буде проводитися судовий процес, щоб потім не було претензій. Хоча, на мій погляд, інвесторам такий законопроект не сподобається», – прокоментував UBR.ua керуючий партнер АО «Suprema Lex» Віктор Мороз.
Сам депутат, пояснюючи свої ініціативи слабкою ефективністю нинішніх положень закону «Про санкції», пропонує внести до нього дві ключові зміни.
По-перше, доповнити перелік осіб, до яких можуть бути застосовані санкції, фізичними і юридичними особами – резидентами України. У чинних порядках їх можна використовувати тільки проти іноземних громадян і компаній, а також осіб без громадянства.
По-друге, додати в перелік видів санкцій два нові типи. Відповідно до одного, Україна зможе забороняти діяльність суб’єктів права власності і госпдіяльності щодо осіб, які прямо або опосередковано належать резидентам країни-агресора або самій державі-ворогу.
Нарешті, автор проекту пропонує ввести такий тип санкцій, як передача у власність України майна країни-агресора, юридичної або фізичної особи якщо ті порушили «відповідні права і інтереси України або її громадян». Винятки, вважає ініціатор змін, потрібно зробити лише для осіб, яких захищають підписані нашою країною міжнародні договори і зобов’язання.
Фактично, визнають юристи, документ, якщо він буде прийнятий Радою, дозволить примусово передати у власність держави, наприклад, українські банки з російським капіталом.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас