Перевірка на бідність при видачі соцдопомоги: три головні етапи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевірка на бідність при видачі соцдопомоги: три головні етапи

Казна та Політика
5176
Мінфін опублікував схему, як буде перевіряти українців, яким потрібна допомога за субсидіями – а в перспективі і з іншої соціальної допомоги.
Перевірка буде проходити в три етапи.
1. Людині, яка претендує на будь-яку соцдопомогу, чи то субсидія, чи виплати на дітей, запропонують заповнити декларацію, в якій надати всі дані про доходи та майно не тільки її самої, але і всіх найближчих родичів (включаючи батьків і дорослих дітей).
Після цього соціальні служби ретельно перевірять ці дані за допомогою певної інформаційно – аналітичної платформи. У ній планують зібрати всю можливу інформацію про українців, підтягнувши дані з податкової, демографічного реєстру (про родичів), МВС (про реєстрацію авто), реєстру нерухомості та земельних ділянок, всю історію попередніх виплат соцдопомоги, інформацію про відкриття в банках рахунків, операції за ним з конкретними сумами.
Фактично така база дозволить в один клік отримати повну картину добробуту кожного українця.
У презентації Мінфіну наводиться такий приклад: людина претендує на субсидію в 2 тис. грн., але при цьому зробила покупок більш ніж на 150 тис. грн. чи має будинок, дорожчий за 600 тис. грн. Зрозуміло, що в даному випадку їй відмовлять.
2. Другий етап – потокова верифікація – передбачає моніторинг вже під час надання соціальної допомоги. Якщо вам нарахували субсидію, а ви через кілька місяців стали щасливим володарем новенького авто, допомогу одразу ж заберуть.
3. На третьому етапі – під час ретроспективної верифікації – чиновники перевірять, чи отримував громадянин гроші з бюджету законно. Це буде відбуватися вже після закінчення звітного строку надання компенсацій (скажімо, за підсумками року).
У разі виявлення недостовірної інформації, на підставі якої були призначені виплати, людину змусять повернути частину або всю отриману раніше компенсацію.
За матеріалами:
Страна.UA.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас