Є низка недоліків: експерт попередила про проблеми нового закону про валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Є низка недоліків: експерт попередила про проблеми нового закону про валюту

Казна та Політика
943
Нове валютне законодавство, яке готується впровадити українська влада, характеризується низкою системних недоліків.
Законопроект №8152 “Про валюту” містить низку суперечливих моментів, незважаючи на наявність в ньому позитивних аспектів.
Про це заявила Тетяна Богдан, доктор економічних наук, завідувач відділу державних фінансів Експертно-аналітичного центру “Оптима”.
Вона зазначає, що в авторів законопроекту немає концептуального бачення валютної політики України. Крім того, вони не дотримуються належної послідовності кроків і ігнорують необхідні передумови валютної лібералізації.
Богдан підкреслює, що такий підсумок дивує, адже ще в кінці 2016 року Нацбанк виніс на обговорення громадськості проект “Концепції нового валютного регулювання”. Він передбачав поступову лібералізацію системи, яка повинна була відбутися в кілька етапів.
Зокрема, передбачалися зняття обмежень з експортно-імпортних операцій і прямих іноземних інвестицій, скасування обмежень для портфельних інвестицій і потоків боргового капіталу, а також ліквідація всіх перешкод для фінансових операцій фізичних осіб за кордоном.
“На сьогоднішній день можемо констатувати, що законопроект №8152 втратив зв’язок з низкою ключових положень проекту “Концепції нового валютного регулювання”, зокрема, що стосуються принципу поступовості (етапності) валютної лібералізації і застосування певної послідовності заходів в залежності від визрівання макроекономічних та інституційних умов в економіці”, – резюмувала Богдан.
За матеріалами:
PolitekA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас