В Україні можуть створити холдинг з управління регіональними аеропортами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні можуть створити холдинг з управління регіональними аеропортами

Казна та Політика
250
Міністерство інфраструктури України (МІУ) планує змінити підходи до управління аеропортами, створивши національну холдингову компанію з управління регіональними аеропортами.
Зазначимо, плани зі створення холдингу викладені у проекті “Авіаційної транспортної стратегії України на період до 2030 року”. На думку керуючого партнера юридичного бюро ECOVIS Бондар і Бондар Олега Бондаря, холдингова компанія може бути цілком ефективним інструментом управління аеропортами “Бориспіль” і “Львів”, коли вони не конкурують один з одним.
“Сьогодні аеропорти, через їх географічне положення і поки що різні моделі розвитку, не є конкурентами. Але з розвитком, наприклад, ринку трансатлантичних перевезень, ситуація може змінитися”, – упевнений він. Бондар також зазначає, що існують більш прості механізми, які може використовувати держава для розвитку аеровокзалів.
“Наприклад, провести або, у випадку “Борисполя”, завершити корпоратизацію аеропортів, створити професійні наглядові ради за участю “стейкхолдерів галузі” і, можливо, незалежних членів. У такому разі холдингова компанія – просто непотрібний посередник”, – упевнений юрист.
Авіаційний експерт, секретар Громадської ради Державіаслужби, керівник комітету авіаційного транспорту експертної ради Мінінфраструктури Богдан Долинце застерігає, що якщо не буде цілісної фінансової політики щодо перерозподілу прибутку всередині холдингу в інтересах всієї групи аеропортів, то весь позитивний ефект від такого співробітництва буде втрачений.
Водночас виконавчий директор “Української авіатранспортної асоціації” Микола Щербина впевнений, що створювати холдинг недоцільно, оскільки аеропорти “Бориспіль” і “Львів” є державною власністю, а регіональні аеропорти належать органам місцевого самоврядування.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас