Як в Україні зростуть ставки по кредитах і депозитах через рішення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні зростуть ставки по кредитах і депозитах через рішення НБУ

Кредит&Депозит
4098
В Україні вже в найближчий місяць в середньому на 1-2% зростуть ставки по кредитах і депозитах. При цьому співвідношення зростання кредитних і депозитних ставок у кожного банку буде змінюватися в різних співвідношеннях, залежно від економіки кожної установи.
Про це розповів економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян.
Причина таких змін – підвищення облікової ставки Нацбанком. Так, в цьому році ключову ставку підвищили з 14,5% до 17%. В результаті подорожчають гроші, а банкам доведеться забезпечувати більш високу прибутковість депозитів. Зворотний бік такого рішення – уповільнення темпів зростання економіки, хоча і при меншому рівні інфляції.
“Гроші стають дорожчими, і інфляція не так швидко зростає. Гроші витрачають і видають обережніше. Це впливає і на банківську систему. Банки повинні продумувати рівень прибутковості. Теоретично це призводить до зростання ставок по депозитах і кредитах. Паралельно з підвищенням депозитних ставок, банкам потрібно переглядати кредитний портфель і дивитися, куди інвестувати”, – розповідає Киян.
Так, в ситуації, коли підвищується облікова ставка, збільшуються і прибуткові ставки облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Тільки на останніх торгах Мінфін продав банкам і іншим установам ОВДП на 6,3 млрд грн. Попит на облігації зріс в два рази. Це, на думку Єгора Кияна, може свідчити про те, що банкам в обставинах, що склалися, вигідніше інвестувати в ОВДП, ніж в реальний сектор економіки через кредитування бізнесу.
В теорії облікова ставка НБУ має відповідати ставкам за банківськими депозитами, проте на практиці у кожного банку індивідуальні ставки по кредитах і депозитах. Це пояснюється різною структурою активів банків: у когось кредитний портфель значно перевищує депозитний, і навпаки.
“Можна припустити, що в найближчий місяць ставки по кредитах і депозитах можуть підвищитися на 1-2%. Але потрібно розуміти, що у нас працюють 84 банки, і щоб сказати по кожному банку, потрібно прораховувати окремо ситуацію в кожному банку. Але в середньому можна говорити про прогнозоване зростання депозитних і кредитних ставок”, – підсумував експерт.

Бонус до депозиту від Finance.UA:

Нагадаємо, на порталі Finance.UA працює спеціальна програма Бонус до депозиту. З її допомогою можна істотно збільшити процентну ставку за вкладом!
Як це зробити? Всього три кроки:
1. Заходьте на сторінку Бонус до депозиту від Finance.UA.
2. Вибирайте зручну для вас програму від банків у гривні, доларах або євро.
3. Оформляйте заявку на сайті!
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас