В українських водоймах до 2050 р. може зникнути риба — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українських водоймах до 2050 р. може зникнути риба

Аграрний ринок
1994
У водоймах України до 2050 року може зникнути риба через значний промисловий вилов, промислові забруднення і браконьєрство, повідомила прес-служба Асоціації рибалок України.
“І це проблема не тільки вітчизняних водойм, але й світового рівня. Оскільки рибні запаси в Світовому океані вкрай виснажені. Виною цьому – браконьєрство, надмірний промисловий вилов і забруднення навколишнього середовища. Експерти організації посилаються на дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO), які кажуть, що 90% морських рибальських промислів вже освоєно. З них 60% активно використовуються, а запаси ще 30% виснажені або близькі до цього”, – йдеться в повідомленні.
В асоціації відзначили, що в українських водоймах в основному перелов загрожує хижій річковій рибі. Саме її популяція сьогодні особливо чутлива і вимагає відновлення.
“За твердженням вчених, 90% видів великих хижих риб вже ніколи не зможуть відновитися до колишньої кількості – в тому числі щука, судак, сом”, – повідомили в організації.
Рибні ресурси в Чорному морі серйозно підірвані. Особливо це позначається на прибережному лові. Забруднення промисловими і побутовими стоками, нераціональне ведення рибного господарства і неналежна охорона водних живих ресурсів поставили багато видів риби на межу виживання. В першу чергу, це стосується цінних видів риби: чорноморська камбала катран, скумбрія, сарган, кефалеві види, морський судак… Значної шкоди завдає і браконьєрство, яке за останні роки досягло загрозливих масштабів, придбавши ознаки організованої злочинності. Зараз вітчизняні браконьєри виловлюють залишки вимираючих представників осетрових риб, заявляють в асоціації.
Українські екологи стверджують, що загибель Азовського моря здається неминучою через безперервне варварське знищення риби. Для вилову в повноцінному промисловому масштабі залишилося тільки три види риби – тюлька, бичок і хамса, інші виловлюються в мізерній кількості.

Довідка Finance.ua:

  • В останнє видання Червоної книги України (2009 рік) увійшло понад 70 видів аборигенної риби як вид, що зникає.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас