Сергій Мамедов: робота після Гонтаревої. Виклики і перспективи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сергій Мамедов: робота після Гонтаревої. Виклики і перспективи

Кредит&Депозит
1193
Національний банк України – дуже специфічна структура. Вона не любить різких рухів і хитань з боку в бік. Тут важливі, з одного боку, послідовність курсу, з іншого – плавний, але впевнений рух до поставленої мети.
Прихід Якова Смолія – ​​це сигнал банківському співтовариству, що революцій в НБУ не буде. Його тривале перебування в ранзі в.о. продемонструвало, що Смолій діє виважено і обачливо, але не збивається з курсу, прокладеного попередниками. І це правильно. Тому що цей курс йде на користь відновленню та активізації банківського сектора.
За останні кілька років банківська система України пережила період «очищення», реформування і скорочення. Нечистоплотні або слабкі гравці пішли з ринку. Ринок структурувався, став більш чітким і зрозумілим.
Попереду новий етап – етап розвитку. Розвитку економіки і банківського бізнесу. А він неможливий без чіткого розуміння політики НБУ на найближчу перспективу.
Можу сказати, що як представник банку з українським приватним капіталом, дуже задоволений тим, що під керівництвом Смолія НБУ прислухався і змінив вимоги до розміру власного капіталу банків. Приємно, що триває валютна лібералізація і дерегуляція ринку капіталу. Ці зміни реально підстьобують банки працювати на перспективу.
Але є й інші актуальні виклики, які банківському співтовариству буде важко подолати без тісної співпраці з регулятором.
Виклик перший
Існує гостра необхідність спростити відносини банків і регулятора. Перш за все, це стосується питань звітності.
Не секрет, що кожен банк в щоденному режимі звітує перед НБУ і Фондом гарантування вкладів, фактично дублюючи всі дані. Чи не простіше їм створити спільну базу?
Адже звітність вимагає від учасників ринку величезних часових і людських затрат.
З іншого боку, такі спільні бази даних регуляторів потрібні і банкам. Простий приклад – відсутність єдиної бази публічних діячів, до яких застосовуються особливі вимоги щодо фінмоніторингу.
Банки створюють свої бази, доповнюють їх, постійно моніторячи і обмінюючись між собою інформацією, а в результаті під час перевірки НБУ отримують зауваження про те, що бази не повні.
Але ж дати банкам можливість користуватися базою публічних осіб фінмоніторингу НБУ нескладно.
Виклик другий
Існує не менш гостра проблема визначення пріоритетних напрямків для кредитування.
Банкам потрібні орієнтири, оскільки фінансовий ресурс обмежений, а ризики кредитування чималі.
У зв’язку з цим важливі гармонійні і скоординовані дії НБУ і уряду. Їхні дії не повинні суперечити одне одному.
Це стосується інфляційного таргетування, витрат, рівня зарплат, держпідтримки окремих галузей економіки. Так банки будуть чіткіше розуміти, куди потрібно і надійніше вкладати гроші.
Виклик третій
Сегментація ринку і відхід банків від «універсальності».
Незважаючи на значне скорочення кількості учасників, конкуренція на ринку лише посилилася.
Дана тенденція відображена навіть у стратегії розвитку держбанків, де кожному з них в майбутньому відводиться цілком спеціалізована роль.
Особливо складно в такій ситуації банкам з вітчизняним капіталом. Для них гостро стоїть питання вибору стратегії. Без неї вони не виживуть, а з нею можуть знайти власну прибуткову нішу.
Наприклад, наш банк вибрав для себе пріоритетними напрямками невеликі цільові кредити – такі як іпотека та автокредитування, і дуже успішно працює в цьому сегменті.
Але ми прекрасно розуміємо, що на цей ринок в найближчі рік-два вийдуть і більші банки, і ми зможемо конкурувати лише за рахунок якості своїх продуктів і швидкості прийняття рішень.
На мій погляд, НБУ необхідно змінити підхід до контролю за діяльністю банків виходячи з ризикованості бізнесу їх стратегії.
Якщо банк працює в менш ризиковому сегменті, у нього може бути менше перевірок, звітності, нормативних вимог і т.д.
Це дозволить НБУ впливати на стратегію і напрямки кредитування банків.
Виклик четвертий
Захист прав кредиторів. «Одвічне» питання для українських банків, яке вбиває кредитування. На жаль, реформовані судова і правоохоронна системи не поспішають допомагати банкам захищати свої законні права.
Очевидно, що учасникам ринку тут не обійтися без подальшої підтримки регулятора на законодавчому полі.
Виклик п’ятий
Нові технології. Технологічні новинки і новації разюче змінюють ринок. Приємно, що регулятор уважно відстежує сучасні тенденції і намагається своєчасно контролювати процес.
Важливо встигати за змінами і давати ринку чіткі сигнали про те, що НБУ розуміє, що відбувається, і готовий давати відповідні рекомендації банкам.
Етап переходу від стабілізації до активного розвитку банківського ринку дуже важливий для його учасників.
Грамотні дії НБУ вселяють у банкірів упевненість у завтрашньому дні, але без координації з іншими державними структурами їхня ефективність буде мінімальною. Це командна гра, і виграти її можна тільки разом.
Сергій Мамедов, Голова Правління Банку “ГЛОБУС
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас